Альтернативные рейтинги на округе №218
17.10.2012 15:20
Это понятно и никто с этим не спорит. Но всегда обидно, когда составитель рейтингов начинает клясться в непогрешимости собственных исследований и отрицать, что рейтинги делаются под интерес конкретного заказчика. В частности, дело касается компании GFK, ранее неоднократно замешанной в различного рода скандалы – например, с медиапанелью. Сейчас же речь пойдет о рейтинге кандидатов по 218 выборному округу, составленном компанией GFK.

Нам удалось получить альтернативные исследования по данному округу – первое составлено Ассоциацией муниципального развития, второе – агентством «Политмедиа». Как можно видеть, различия в исследованиях – гораздо критичнее и существеннее статистической погрешности. Вопрос же, кому выгоден рейтинг, составленный компанией GFK, остается открытым.

Соціологічне дослідження Асоціації муніципального розвитку


«Хід виборчої кампанії у 218 окрузі показав, що перші прогнози соціологів по цьому округу не справдились».

На початку кампанії багато експертів визначали двох «фаворитів перегонів» - Льва Парцхаладзе (за рахунок використання адмінресурсу та значних фінансових можливостей) та Володимира Ар’єва (за рахунок популярності партійного бренду, до якого він приєднався); це при тому, що їх особистий рейтинг в окрузі на початку кампанії був в межах статистичної похибки (1-2%). Також припускали, що Валерій Асадчев може отримати значну підтримку виборців, з огляду на те, що представляв цей округ у Парламенті з 2002 по 2006 роки.

І згадана двійка (Парцхаладзе - Ар’єв) дійсно йшла попереду, досягнувши максимальної підтримки у 15 - 17 відсотків на кінець літа, а далі ріст їхнього рейтингу зупинився. Але всередині вересня відбулись дві ключові події:

1. Почав активно працювати Олександр Третьяков, який по вартості кампанії обігнав Парцхаладзе, і фактично, перетягує його виборців (зокрема тих, хто реагує на фінансові вливання в округ) на свій бік. Це зумовило стрімке падіння рейтингу Льва Ревазовича, який швидко скотився з першого на четверте місце.

2. В Інтернеті були оприлюднені протоколи затримання Володимира Ар'єва польськими митниками при спробі контрабанди наркотиків. І хоча в 2007 році завдяки тому, що Ар'єв обрався до Верховної Ради України, справа не дійшла до суду. Зараз цей факт, а також фактична залежність кандидата від правоохоронних органів, спричинили падіння не лише його особистого рейтингу, але й рейтингу ВО «Батьківщина», яка виставила цього кандидата на 218 округ.

Окрім цього, на зміну рейтингів вплинуло зменшення кількості виборців, що не визначилися, та присутність фаворитів у так званому «антирейтингу» (тобто кандидатів, за яких виборці точно не проголосують).

Отже за два тижні до голосування склалась така картина:

"За кого з основних кандидатів у депутати Верховної Ради по Вашому округу Ви б, швидше за все, проголосували?":




Зараз ми бачимо, що існує фактична трійка лідерів: на перше місце вийшов Валерій Асадчев Якщо врахувати динаміку рейтингів, то можна припустити, що до дня голосування Третьяков обійде Ар'єва, і лідерами виборів у 218 окрузі стануть Валерій Асадчев та Олександр Третьяков. Можливе зняття Олександра Сергієнка, який, фактично, не веде кампанію, на користь Ар'єва, навряд чи вплине на рейтинги кандидатів з огляду на агітацію Ар'єва проти «Удара» Кличка.

Цікаво, що з ходом виборчої кампанії певною мірою помінялися пріоритети виборців - важливішими стали конкретні можливості щось зробити, менш важливими - загальна позиція, погляди, а також загальна симпатія:

"Які з наступних особливостей мали б бути в кандидата, за якого Ви могли б проголосувати?":




І вже згаданий антирейтинг кандидатів:

"За кого з цих кандидатів Ви б не проголосували в жодному випадку?":




"Якби зараз були вибори до Верховної Ради, то за яку з наступних партій Ви, швидше за все, проголосували б?":




Соціологічне дослідження проводилось Асоціацією муніципального розвитку (Інформаційний звіт № 7) на території 218 округу м. Києва 13.10-15.10.2012 р. застосовувався метод квотної вибірки при анонімному анкетуванні. Допустима похибка 2% при 90%-му рiвнi довіри за Стьюдентом. Всі результати подано в %.



Результати соцiологiчних опитувань у Святошинському окрузі м.Києва
1.10-3.10.2012 р. (Політмедіа)


Допустима похибка 3% при 90%-му рiвнi довiр'я за Стьюдентом.

Всі результати подано в %.

Примiтка 1. Сума результатiв у стовпцях може перевищувати 100 % у випадку, коли допускалося кiлька варiантiв вiдповiдей, чи бути меншою 100 % у випадку утримання респондентiв вiд вiдповiдей на деякi запитання.

Примітка 2. Поділ на соціальні верстви в цьому випадку відбувається таким чином, щоб найадекваніше відобразити процеси формування соціальних стереотипів на певній території. В кожній з виділених соціальних верств (робітники, інтелігенція, службовці, пенсіонери) наявний свій локальний інформаційний простір і кожна з них грає свою роль у формуванні стереотипів у всьому соціумі. В межах кожної з соціальних верств відбувається значно активніший інформаційний обмін, ніж між верствами. Крім того, всередині верств відбувається саме формування певної позиції (на основі рівноправного обговорювання і двостороннього обміну інформацією). Між верствами ж інформація поширюється більше у формі вже сформованих позицій, причому компетентніша в певній сфері проблем верства нав'язує свою позицію менш компетентній.

Ці соціальні верстви, виділяються за такими критеріями:

робітники - самодіяльні особи, постійним джерелом доходів яких є праця за наймом чи індивідуально з матеріальним (неінформаційним)об'єктом і результатом такої праці;

інтелігенція - особи, результатом діяльності яких на місці основної праці є інформація, що безпосередньо не пов'язана з управлінням, а також обміном чи розподілом ресурсів;

службовці (точніше, службовці та особи, зв’язані з бізнесом) - особи, заняті на державній службі, в управлінні, бізнесі, торгівлі, інших сферах, пов'язаних з рухом і розподілом ресурсів;

пенсіонери - особи, що знаходяться на утриманні держави чи інших осіб (пенсіонери, інваліди, домогосподині).

2. Розподіл відповідей на запитання: "За кого з основних кандидатів у депутати Верховної Ради по Вашому округу Ви б, швидше за все, проголосували?":




Зокрема, серед соціальних верств:




Зокрема, серед вікових груп:




Внаслідок різкого збільшення активності О.Третьякова до нього перейшла значна частина виборців Л.Парцхаладзе.

Рейтинг В.Асадчева значно зріс. Як видно з п.4, основною причиною цього може бути істотне збільшення донесення інформації. Адже рейтинг зріс саме серед тих верств, до яких було найбільше донесення інформації (службовці, пенсіонери). Разом з тим негативним моментом є зменшення рейтингу серед інтелігенції.

3. Розподіл відповідей на запитання: "А за кого з цих кандидатів Ви б не проголосували в жодному випадку?":




Зокрема, серед соціальних верств:




Зокрема, серед вікових груп:




Переважна більшість (понад 2/3) виборців не має категоричної налаштованості проти жодного з кандидатів. Негатив є тільки до Л.Парцхаладзе, О.Калашнікова, О.Третьякова, причому він більший в тих частинах, де менша підтримка. Отже цей негатив не внаслідок поляризації, а внаслідок загального тренду громадської думки. Деколи буває, що боротьба проти певних кандидатів мобілізує їх прихильників і разом з негативом для них росте й підтримка. Тут цього нема.


9. Розподіл відповідей на запитання: "Якби зараз були вибори до Верховної Ради, то за яку з наступних партій Ви, швидше за все, проголосували б?":




Зокрема, серед соціальних верств:




Зокрема, серед вікових груп:




Як видно, рейтинг В.Ар'єва не пов'язаний з рейтингом Батьківщини (порівняння в розрізі районів). З одного боку, це показує, що в Святошинському районі в нього нестійка політична база й в нього можна забрати виборців, які вже зараз схиляються не до Об'єднаної опозиції, а до патріотичної опозиції. З іншого боку, він має потенціал збільшення рейтингу за рахунок політичних симпатій в Оболонському районі.