Вибори – як шанс «закосити» від захисту Батьківщини
06.10.2014 17:50

Річ у тому, що саме в цей час, заяви про намір балотуватися до нового складу парламенту подали до ЦВК одразу кілька громадських активістів та депутатів місцевих рад, що напередодні отримали з військкоматів повістки. Про одного з «уклоністів» розповів кандидат у народні депутати за мажоритарним округом №102 Олександр Ковтун.

Передвиборчі перегони на території одномандатного округа №102, що на Кіровоградщині, ознаменувалися першим гучним скандалом. Громадськості стало відомо про те, що один з лідерів Кіровоградського Євромайдану, волонтер та діючий депутат Олександрівської районної ради Андрій Лаврусь, зареєструвався кандидатом з метою отримати «броню» від призову до зони АТО. Як відомо, діюче законодавство передбачає право на відстрочку від призову на військову службу для громадян, які балотуються до представницьких органів влади.

Гучний скандал сколихнув місцеву громаду після того, як інший мажоритарний кандидат Олександр Ковтун повідомив місцевим ЗМІ про те, що 23 вересня поточного року, Лаврусю була вручена під його особистий підпис повістка. Лаврусь мав з’явитися до військкомату для подальшого призову на військову службу у зоні проведення антитерористичної операції на Сході країни. Проте, замість того, він прийняв рішення балотуватися у народні депутати України.

«Це просто цинічний, не гідний патріота, за якого видає себе пан Лаврусь, вчинок. З одного боку, він сьогодні волає перед виборцями про необхідність захищати Україну від російського агресора, а сам, як останній негідник, ховається від призову за посвідченням кандидата у депутати», - обурюється Ковтун.

«Виходить, що Україну повинен захищати, гинути за неї хтось інший, а Лаврусь битиме себе у груди, підкуповуючи електорат своїми брехливими розповідями про особливу волонтерську допомогу фронту? Хіба можна так поводитись діючому депутату райради, представнику «Фронту змін», а нині – партії діючого прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, який закликає народ воювати за Україну до останній краплі крові?» - запитує політик.

Крім того, Ковтун заявив про те, що Лаврусь невипадково веде брутальну гру проти конкурентів. «Цей молодий чоловік чудово розуміє, що до Верховної ради України йому, як до Москви, вибачте, рачки. Це не його рівень. Проте, він на кожному кроці, у кожному виступу у ЗМІ поливає інших кандидатів, в тому числі і мене, брудом, наводить всілякі наклепи та розповідає дурниці. На мій погляд, таким чином Лаврусь намагається дискредитувати основних конкурентів під час виборів до Обласної ради, які відбудуться в жовтні наступного року. Адже на даний час підтримки серед мешканців області й нього фактично немає. Проте особисто мені дуже жаль цього політика, який звик йти до влади шляхом брехні, відвертого шахрайства та брудних технологій. У Лавруся не має жодних шансів і під час місцевих виборів. Я в цьому переконаний», - каже Ковтун.

Сенсаційна заява Олександра Ковтуна викликала ефект бомби, що розірвалася. Мешканці Кіровоградщини відкрито висловлюють своє обурення.

«Нещодавно я прочитала інтерв’ю Лавруся. Він казав, що дуже часто чув від військових, що воюють на Сході, про зраду генералів та вищого командного керівництва, яке, буцім-то дісталося Україні у спадок від гнилого і наскрізь проросійського режиму Януковича. Тепер я розумію, що саме Лаврусь є зрадником та наскрізь гнилим, як він каже, «спадком Януковича». Як можна так відверто брехати, та йти до влади по кістках наших синів, які сьогодні гинуть за незалежність України на Донбасі?» - каже мешканка Знаменки Тетяна Курчева.

«Це просто ганьба, коли людина, яка хоче стати політиком, не лише ховається від призову за мандатом кандидата, а й відверто бреше про якесь людяне ставлення до нас, провокує відвертих бандитів, прикриваючись гаслами патріотизму, кидати у сміттєві баки та бити інших, більш гідних кандидатів. Цей так званий чоловік – боягуз, який, до речі, нічого не зробив для громади Олександрівського району. Ми не повинні обирати до парламенту зрадників», - обурюється мешканка Олександрівки Віталіна Збуч.

Разом з тим, Олександр Ковтун розповів ще про одну брехню Лавруся. За його словами, «волонтер» приховує від громадськості справжнє місце свого проживання.

«Він вже довгий час мешкає у Кіровограді, а всім розповідає про те, що вже довгий час живе в Олександрівці у тещі. Навіть така дрібна, на перший погляд, брехня примушує із сумом згадати пророцтво про те, хто робить революції, а хто користується їхніми плодами. А ще він каже, що не має ніякої фінансової підтримки від Яценюка. Але це також відверта брехня. Адже достовірно відомо про те, що сьогодні Лаврусь фінансується Андрієм Табаловим – колишнім керівником Кіровоградського обласного осередку «Фронту змін» Яценюка», - каже політик.

І останнє. За даними соцопитування Центру «Всеукраїнський соціологічний союз», Андрій Лаврусь обіймає сьому сходинку рейтингу популярності із одинадцяти найбільш відомих кандидатів. Проте, як каже директор Центру Сергій Кузьменко, цей скандал не лишає Лаврусю жодного шансу не лише на перемогу на виборах 26 жовтня, але й робить досить сумнівною його подальшу політичну кар’єру. 

«Я не виключаю можливості, що завтра у сміттєвому баку може опинитися сам Лаврусь, який сьогодні показово намагається відправити на смітник інших людей», - підсумував Сергій Кузьменко.