Податкова реформа: 2015
26.01.2015 08:00

Нагадаємо, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року  N71-VIII суттєво змінив окремі правила оподаткування. Отже, перші емоції бізнесу від отриманої під новорічну ялинку податкової реформи вже починають вщухати, натомість розпочалась активна робота з аналізу змін, які діють вже з 01 січня 2015 року. Пропонуємо сьогодні розглянути основні правки, що стосуються правил адміністрування податків.

1. Зменшення кількості податків

З 01.01.2015р. в Україні зменшено кількість податків з 22 до  9 в основному за рахунок групування. Проте, окремі податки скасовано повністю.

Скасовано:

  • Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності
  • Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності
  • Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

            

Як наслідок маємо наступну систему податків з 01.01.2015 року:

Загальнодержавні податки:

1. Податок на прибуток підприємств;

2. Податок на доходи фізичних осіб;

3. Податок на додану вартість;

4. Акцизний податок;

5. Екологічний податок;

6. Рентна Плата (надра,радіочастотний ресурс, вода, лісові ресурси);

7. Мито

Місцеві податки і збори:

1. Податок на майно (нерухомість, земля, транспортний податок;

2. Єдиний податок (єдиний, ФСП).

3. Збір за місця для паркування транспортних засобів;

4. Туристичний збір.

2. Права податкових органів

Податковим  органам надано право проводити перевірку правильності ведення бухгалтерського обліку відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (пп. 20.1.43)

ТА

проводити перевірку правильності та повноти визначення доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування згідно з бухгалтерським обліком відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (пп. 20.1.44).

3. Проведення перевірок та отримання запитів

1. Уточнено підстави проведення позапланових перевірок (п. 78.1.1)

Позапланові перевірки проводяться згідно пп. 78.1.1 якщо  за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про  можливі  порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства.

Тобто, виявлення можливих порушень не є підставою проведення позапланових перевірок з 01.01.2015р. Виходячи з цього уточнено і вимогу до запиту податківців, не надання відповіді на який стає підставою для перевірки. В письмовому  запиті контролюючого органу зазначаються можливі порушення цим платником податків податкового, валютного та іншого законодавства.

2. Введення заборони на проведення позапланових перевірок у визначених випадках – п. 78.2

Контролюючим органам забороняється проводити документальні позапланові перевірки, які передбачені підпунктами 78.1.1, 78.1.4, 78.1.8, 78.1.11 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу, у разі, якщо питання, що є предметом такої перевірки, були охоплені під час попередніх перевірок платника податків.

Довідково:

78.1.1 – за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства,

78.1.4. виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на письмовий запит

 78.1.8. платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V цього Кодексу, та/або з від'ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

78.1.11. отримано судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

3. Розширено підстави для проведення позапланових перевірок

Фактична перевірка може здійснюватися без попередження не тільки в разі отримання інформації про порушення виробництва, обліку, зберігання та транспортування спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та цільового використання спирту, а і нафтопродуктів, палива моторного альтернативного, зрідженого газу.

4. Перевірки бюджетного відшкодування ПДВ

З 01.07.2015 р. (п. 37 підрозд. 2 Перехідних положень ПКУ  контролюючі органи не здійснюють документальні позапланові виїзні перевірки щодо достовірності сум бюджетного відшкодування з податку на додану вартість, заявлених платниками у звітних періодах, що настають після 1 липня 2015 року.

5. Введено мораторій на проведення перевірок (п. 3 р. ІІ Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року  N 71-VIII)

У 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно:

  •  з дозволу Кабінету Міністрів України;
  • за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки,;
  • згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Вказане обмеження  щодо перевірок не поширюється:

  • з 1 січня 2015 року на перевірки СГ, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати ПДФО, ЄСВ, відшкодування ПДВ;
  • з 1 липня 2015 року на перевірки платників єдиного податку другої і третьої (фізичні особи - підприємці) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі, за винятком платників єдиного податку, визначених пунктом 27 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, з питань дотримання порядку застосування РРО.

6. Електронні перевірки

З 1 січня 2015 року електронні перевірки стосуються всіх платників податків з незначним ступенем ризику, визначеного  згідно з п. 77.2 ПКУ.

Такі перевірки проводитимуться згідно з пп. 75.1.2 ПКУ за заявою платника податків.

7. Нові правила подання звітності

Звітність подається тільки  звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню (п. 49.2)

АЛЕ:

Платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов'язані за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (49.2.1).

8. Уточнено вимоги до письмового  запиту про подання інформації  (п. 73.3)

Такий запит підписується керівником (заступником керівника) контролюючого органу і повинен містити:

1) підстави для надіслання запиту відповідно до цього пункту, із зазначенням інформації, яка це підтверджує;

2) перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати;

3) печатку контролюючого органу.

9. Встановлено новий вид штрафних санкцій (крім ПН)

Згідно п. 119.2. ст.. 119 ПКУ Неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги) - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.

Тетяна Стретович спеціально для Новости Украины – From-UA