«Патріотизм» як захист власних бізнес-інтересів
30.05.2017 10:50

16.05.2017 року був опублікований Наказ Президента України про розширення економічних санкцій відносно 1228 осіб та 468 компаній. В переліку опинились соціальні мережі «Вконтакте», «Одноклассники» холдингу Mail.ru Group, продукти компаній ABBYY, «ЛабораторияКасперского» та Dr.Web, бухгалтерська програма 1С. Звичайно, заборона діяльності вищевказаних компаній визвала нечуваний суспільний резонанс. В першу чергу це стосується діяльності соціальних мереж. Але, як правило, дещо цікавіше завжди в середині. Перелік юридичних та фізичних осіб Президент лише фактично затверджує своїм Наказом, а от складає Рада Національної безпеки та оборони України. І саме РНБО своїм рішенням від 28.04.2017 року затвердило санкції відносно вищевказаних компаній. Але дальше більше. 05.05.2017 року на сайті Міністерства фінансів України з’являється проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей та встановлення розміру плати за видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей». Для пересічного українця це нічого не значить. Але за цим документом фактично стоїть реінкарнація ринку азартних ігор, заборона яких навела не аби якого галузу і стала для декого ключовим месенджем у перевиборній програмі.

Але до чого тут санкції, скажете ви? Давайте уважно вивчимо два документи. Серед переліку юридичних осіб, до яких були застосовані санкції, опинились, зокрема, ТОВ «М.С.Л.» та ПАТ «Патріот». Тепер давайте розберемося хто саме матиме право здійснювати господарську діяльність з випуску та розповсюдження державних лотерей згідно нових Ліцензійних умов. У п. 13 запропонованих нових Ліцензійних умов, вказано, що Ліцензіат (здобувач ліцензії) повинен мати досвід випуску та проведення державних лотерей на лотерейному ринку України не менше 10 років. Вказане обмеження не поширюється на ліцензіата (здобувача ліцензії), який є державним банком. На цей час таким досвідом володіють лише 4 юридичні особі – це ТОВ «М.С.Л.», ПАТ «Патріот», Підприємство з 100% іноземними інвестиціями «УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ЛОТЕРЕЯ» та Ощадбанк України. Фактичну діяльність же з розповсюдження державних лотерей здійснюють лише ТОВ «М.С.Л.» та Підприємство з 100% іноземними інвестиціями «УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ЛОТЕРЕЯ». І ось тут саме найцікавіше. Відповідно до п. 14 Ліцензійних умов «не може стати ліцензіатом суб’єкт господарювання, якщо до цього суб’єкта господарювання або до його посадових осіб (керівника, заступників та осіб, що їх заміщують), або до його засновників (юридичних та фізичних осіб) застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».» Тобто яких саме санкцій Міністерство фінансів України чомусь «забуло» вказати. Тепер давайте подивимся які ж саме санкції були вжиті до ТОВ «М.С.Л.» та ПАТ «Патріот». Це – блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися їх майном; запобігання виведенню капіталів за межі України; зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань. Як бачите, фактично,вищевказаним компаніям не було заборонено займатись господарською діяльністю та отримувати будь-які ліцензії. Більше того Закон України «Про санкції» серед видів санкцій не встановлює заборону на отримання ліцензій, а лише вказую на їх анулювання чи скасування. Але ж для Міністерства фінансів, мабуть, це не має жодного значення. І що ж може відбутися у разі прийняття в такій редакцій Ліцензійних умов? А відбудеться фактично монополізація ринку державних лотерей однією компанією - Підприємством з 100% іноземними інвестиціями «УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ЛОТЕРЕЯ», оскільки іншим учасникам ринку державних лотерей фактично штучно будуть створені перепони у отримання ліцензії. Випадковість, помилка? Чи не схоже це на лобіювання інтересів вищевказаної компанії? Кожен може зробити висновки самостійно.

Тривалий час у пресі з подачі деяких посадовців вищого ґатунку мусується тема російських власників ТОВ «М.С.Л.» та ПАТ «Патріот», що вже було неодноразово спростовано представниками цих компаній. ТОВ «М.С.Л.» вже майже 2 роки воює з «вітряними млинами», намагаючись у судовому порядку визнати незаконним включення компанії до реєстру юридичних осіб, до яких були застосовані санкції. Але на цей час жодного рішення наші суди так і не спромоглися винести. Фактично вищевказане стало підставою для формування негативного іміджу майже всього лотерейного ринку, при цьому знову ж, свідомо, забуваючи про наявність ще одного оператора державних лотерей, організаційно-правова форма власності якого теж прямо вказує на наявність іноземного капіталу – Підприємства з 100% іноземними інвестиціями «УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ЛОТЕРЕЯ». Тему «незаконності діяльності» всіх операторів державних лотерей, окрім Підприємства з 100% іноземними інвестиціями «УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ЛОТЕРЕЯ», швиденько підхватило Міністерство внутрішніх справ України в особі пана міністра, провів чергову показову акцію по боротьбі з незаконним гральним бізнесом, яка фактично перетворилась на покарання неугодних. І знову ж в стороні залишилося УНЛ. Що ж це за компанія така, яка має такі суттєві преференції і входить до касти недоторканних? Частково відповідь на це ми можемо отримати з сюжету журналістів 5 каналу в програмі «Гра інтересів». На запитання журналіста до народного депутата України Олександра Третьякова, якого багато ЗМІ вже тривалий час пов’язують з компанією УНЛ, про те чи має він відношення до цієї компанії, він відповів, що «стосунки до цієї компанії мають мої друзі». Тобто ми маємо інтересну ситуацію, коли оператор державних лотерей з такими впливовим друзями, дивним чином отримує монопольне становище і фактично залишається єдином гравцем на ринку лотерей. Чи не схоже все це на якусь «тайну вечерю», за якою була вирішена доля існування всього лотерейного ринку на користь одного оператора? До речі така «вечеря» як раз могла відбутися 31 березня, коли, як стверджують журналісти програми «Наші гроші», зустрічались «на рандеву» саме пан Олександр Третьяков, Генеральний прокурор України Юрій Луценко та екс-голова Адміністрації Президента України Борис Ложкін.

Суттєві зміни відбудуться і у діяльності усілякого роду активістів, які фактично влаштувались на роботу по закриттю лотерейних об’єктів. Для багатьох це стане не дуже гарною новиною, оскільки їх «візити» на об’єкти оператора державних лотерей будуть розцінюватись як втручання у законну господарську діяльністю юридичної особи чи як перешкоджання цій діяльності, за які передбачено кримінальну відповідальність.

Тобто, під шумок боротьби з усілякими видами російської агресії та пропаганди хтось вирішує свої власні бізнес-питання. Робиться це старими методами шляхом відвертання уваги пересічного українця. Це вже увійшло в сталу практику і нікого вже не дивує. Хтось проливає кров, захищаючи територіальну цілісність України і її незалежність, а хтось, надів вишиванку, поповнює свої закордонні рахунки. Дуже показовою була валіза з купою американських доларів, дбайливо спакованих в пакет з українським етно-принтом, яку на днях вилучили у колишнього податківця. Але «колишніх» в нашій країні не буває чи не так? Ось такий собі «патріотизм».