Валерій Лютий: "Основний показник результату роботи- розкриття злочинів"
11.11.2016 18:50

Новина про призначення начальником ГУНП у Черкаській області уродженця Харкова Валерія Лютого викликала серйозний резонанс. Місцеві активісти організували справжній бунт проти нового керівника правоохоронців. Вони апелюють до того, що Лютий, який очолював поліцію Кривого Рогу, за результатами атестації мав бути понижений у посаді, також попутно закидають йому звинувачення у сприянні фальшуванню виборів у Кривому Розі.

Конфлікт сягнув апогею в п’ятницю ввечері, коли представники громадських організацій та деякі місцеві депутати спочатку прорвалися у приміщення ГУНП, а після зустрічі з Лютим просто виштовхали його з управління.

Активісти говорять, що зупинятися не збираються і продовжуватимуть мітинги аж до від’їзду Лютого з Черкас.

Сам полісмен тривалий час ситуацію не коментував, проте вчора пізно ввечері нам усе ж вдалося з ним зустрітися і поспілкуватися. Валерій Лютий дав відповіді кореспонденту “ІнфоМІСТ” на головні питання: щодо роботи поліції на місцевих виборах у Кривому Розі, щодо результатів атестації та можливого діалогу з черкаською громадою.

– Вам закидають, що Ви нібито сприяли фальшуванню виборів у Кривому Розі. Що ви можете про це сказати?

– Під час виборів поліція забезпечувала правопорядок, як і належить. Було кілька інформацій щодо порушення з агітації – від різних сторін. Це в нас було зареєстровано.

Я запитував (в активістів – ред.), яким чином ми (поліція – ред.) можемо фальшувати справи? Скажіть конкретно, що зробила поліція! Може, не провела експертизи чи ще щось…

По кожній кримінальній справі є процесуальний керівник. І поліція не має тут верховенства. Над нами тут є керуючий орган, який здійснює контроль, – прокуратура. І сказати, що поліція щось фальшувала… Як же так? Нас же контролюють по кожній кримінальній справі: по її відкриттю і по закриттю. Слідчий сам не уповноважений: "хочу відкрию, а хочу – ні". Тому це все звинувачування без конкретних фактів…

От сказали б: є така кримінальна справа, під таким то номером, була перспектива в передаванню її до суду, але це не відбулося. Отоді б про щось говорили.

– Якщо, на Вашу думку, ці звинувачення справді безпідставні, то звідки вони взялися?

– Це треба запитати в тих людей, хто таке говорить.

– Щодо атестації: комісія рекомендувала Вас до пониження. Прокоментуйте це, будь ласка.

– Справді було рішення: начальника Криворізького відділку поліції, тобто мене, понизити в посаді. От мене і понизили до посади заступника начальника Криворізького відділу. Але через деякий час мене запросили на атестаційну комісію при МВС. Там, до речі, були задіяні представники громадських формувань. Я пройшов цю комісію, яка була абсолютно публічною, і мене було поновлено на посаді.

– У 2010 Ви пішли на пенсію, а потім через кілька років повернулися…

– Справді, у 2010 році я, мабуть, єдиний заступник начальника ГУМВС області, який ухвалив рішення не залишатися на той час у системі МВС (при зміні влади). Тому моє рішення було виважене та принципове. Я написав рапорт на звільнення.

Через три роки мені запропонували стати заступником начальника департаменту транспорту Харківської міської ради, оскільки я мав досвід із організації дорожнього руху та транспортних перевезень. Однак у цей же час було вирішено налагодити роботу цього департаменту із суміжним – дорожнього господарства, які не підпорядковувалися один одному. Тому мене призначили штатним радником міського голови Харкова, до функціональних обов’язків якого входила координація роботи щодо організації дорожнього руху, перевезень і контролю за вуличною інфраструктурою.

Уже через рік мені запропонували очолити Управління Державної безпеки на наземному транспорті в Харківській області. Я пройшов стажування в Мінінфраструктури. Після всіх погоджень у кінці лютого 2014 року почав працювати на цій посаді.

Далі в червні 2014 року було вирішено перевести мене до ДФС області. Із липня я очолив оперативне управління Київської об’єднаної податкової інспекції Харкова. Через рік я був переведений до МВС на посаду помічника начальника ГУНП у Дніпропетровській області. А з вересня 2015 року до останнього часу керував Криворізьким відділом поліції Дніпропетровської області.

– Звучала думка, що Ви приїхали в цей регіон, щоб впоратися із складною криміногенною ситуацію. Якими результатами роботи в Кривому Розі можете похвалитися?

– Статистичні дані – річ переконлива. Основний показник – це розкриття злочинів. Основний вид вуличної злочинності – це розбої і грабежі. Зараз, якщо ви візьмете статистику за 9 місяців, то в нас (в Кривому Розі – ред.) по розбоях – на рівні минулого року, по грабежах – лише +15%. Основне для поліції – щоб люди були в безпеці. Головне – щоб людина, виходячи на вулицю, знала, що її, грубо кажучи, ніхто не вдарить по голові, щоб жінка знала, що в неї сумку ніхто не забере, а в дитини – телефон і так далі.

– Можете згадати гучні справи, з якими розібралися у Кривому Розі?

– От, наприклад, ми зареєстрували провадження, де група осіб незаконним способом на територію області заводили транспортні засоби, автомобілі представницького класу. Деякі автомобілі були завезені з Автономної Республіки Крим, з Угорщини тощо. Ми отримали ухвалу суду і вилучили транспортні засоби. Особи, які цим займалися, встановлені.

– Деканоїдзе сказала, що готова прислухатися до черкаської громадськості. А Ви готові до діалогу? Чи взагалі він можливий?

– Нема нічого неможливого. Я готовий кожного вислухати і дати відповідь на кожне питання. Але без оцієї ненормативної лексики, без образливих слів. Я вважаю, що може бути толерантний діалог із громадою. Я готовий до нього.

– Ваша реакція на підпалені шини під стінами ГУНП?

– Все, що виходить за межі закону, цього не може бути. От підпалили шини – це небезпечно для перехожих. Звичайно, можна протестувати і мітингувати, але це треба робити, не порушуючи громадського порядку. Все має бути коректно.

– З Вами особисто намагався сконтактувати хтось із активістів?

– Ви були в п’ятницю (під час пікетування управління поліції, – ред.)?

– Був. Я маю на увазі, окрім того вечора, звичайно.

– Я вже мав зустрічі із представники деяких громадських організацій. І вдячний їм за конструктивне спілкування.

– Активісти кажуть, що в п’ятницю мало відбутися ваше представлення офіцерам, які, справді, зібралися в актовій залі. Це відповідає дійсності?

– Та казали, що я і кабінет мав зайняти керівника поліції… Але я не був у тому кабінеті. Я спілкувався із частиною керівництва ГУНП, безпосередньо перебував у кабінеті заступника по слідству. Спілкувався з керівниками інших підрозділів. Але масового спілкування в актовому залі – не було.

– Чому Ви відразу не вийшли до мітингувальників? Відразу ж було паління шин… А потім спілкування. Принаймні спроба.

– Мітингувальники близько години були у приміщенні ГУНП, поки Ви до них вийшли. Чому Ви так довго не виходили?

– Я спілкувався із співробітниками. Кажуть, що я десь там закрився, то це не так. Я спілкувався з тими, з ким вважав за потрібне. Спілкуватися із співробітниками, щоб вони не панікували, щоб не було дестабілізації ситуації. Треба було адекватно відреагувати на цю ситуацію, вжити заходів, яких я вважав за потрібне. Ви ж бачили, що навіть приміщення ГУНП було задимлене.

– Яке буде продовження в цій конфліктній ситуації, на Вашу думку? – Воно буде у правовому полі. Треба врахувати думку жителів Черкащини. Однак без маніпуляцій.