Петриченко: «Влада хоче підняти пенсійний вік і зробити ось цю ідіотську реформу»
03.07.2017 12:19

Яких змін очікувати пенсіонерам найближчим майбутнім, чи варто молодому поколінню дбати про свою пенсію та які наріжні камені несе в собі нова пенсійна реформа в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів громадський діяч, координатор Платформи громадянського суспільства «Збудуймо Європу в Україні» Петро Петриченко.

Новини України – From-UA: - Петро Миколайовичу, добрий день! В чому, на вашу думку, найбільша проблема нашої пенсійної системи?

Петро Петриченко: - Пенсійна реформа, як її називають, вона давно дійсно назріла, бо з кожним роком дефіцит бюджету все збільшується. По яким причинам — це інша справа. Там є і розкрадання, і нецільове використання, і завищені пенсії вищим посадовцям і т.д.

Так, реформувати треба, але, з іншого боку, є, як мінімум, два шляхи реформування цієї системи. По-перше, і головне, це підняття економіки, створення нових робочих місць, економічних засад для створення малого і середнього бізнесу, підприємництва, для того, щоб розвивалось виробництво і товари, послуги, і таким чином було підвищення заробітної плати і наповнення бюджету. Цим шляхом кожна наша державна влада фактично не йде. Краще — підняти пенсійний вік і зробити ось цю ідіотську реформу, яка сьогодні пропонується. Це все косметичний ремонт, це на два-три роки відтягується частина людей на отримання коштів з Пенсійного фонду, але поповненням фонду ніхто не займається. Все вирішується штучно: зараз ми введемо щось, зробимо, піднімемо вік.

Я вже говорив про те, що кілька років тому, коли пан Тігіпко був віце-прем'єром, тоді дефіцит бюджету був 27 млрд. Він каже: «давайте жінкам піднімемо пенсійний вік до 60 років — і все буде нормально». І тоді дефіцит став 70 мільярдів, а зараз вже більше 150 мільярдів. Все це говорить про неефективність дій влади.

Новини України – From-UA: - Нещодавно Кабмін на засіданні прийняв проект пенсійної реформи та направив його на розгляд до Ради реформ. Як ви оцінюєте цей проект?

Петро Петриченко: - Ви знаєте, я б взагалі не називав би це реформою. Це просто на сьогодні під видом підвищення на 100-200-300, декому на 500 грн пенсії, людей хочуть задурити, впровадити таку пенсійну систему, яка фактично підвищить пенсійний вік і зменшить нарахування пенсій до 35 %. А це призведе до скорочення пенсіонерів відсотків на тридцять. Адже така реформа – це щось глобальне і, я б сказав, доленосне для людей, адже люди — носії влади, вони несуть владі владу, вони її обирають таким чином, щоб вона діяла в їх інтересах.

А наша влада сьогодні діє в інтересах МВФ, ЄС. Піднімаються ціни і тарифи до європейських стандартів, забуваючи про те, що треба підняти ще і рівень забезпеченості громадян до європейських стандартів. І це прикро, коли влада отримує власні повноваження від свого народу, а діє проти народу в угоду МВФ. Є закон про соціальний діалог, а вони погоджуються з якоюсь Національною радою реформ, яка створена президентом під себе, щоб освячувати рішення так би мовити громадськими якимись спецами, які до народу не мають жодного відношення.

Я на сьогодні голова Громадської палати України, це громадська організація, я член української сторони платформи громадянського суспільства «Україна-ЄС», яка створена згідно ст. 469 Угоди про асоціацію. І ми вже третій рік працюємо над тим, щоб стандарти Україна — ЄС запроваджувалися. І носієм цього має бути людина.

Новини України – From-UA: - Яким, на ваш погляд, має бути розмір пенсії в наш час? Від чого він має залежати та за рахунок чого можна цього досягти?

Петро Петриченко: - Сьогодні, перш за все, як би це банально не звучало, треба укріплювати економіку, робити стабільну банківську систему таким чином, щоб можна було запровадити накопичувальний рівень пенсійної системи. Сьогодні жодна людина не хоче накопичувати гроші, тому що вона знає, що коли вона вийде на пенсію, її гроші повністю знеціняться, або вона їх просто втратить, як сьогодні втрачаються гроші людей у банках.

Стандартна накопичувальна система, яка існує і яку хочуть відмінити, вона має існувати. Це мінімальні соціальні стандарти, які забезпечують людину, яка робить внески. І ви порахуйте: сьогодні реформа передбачає 15 років стажу, далі буде 25, а потім – виросте до 35. Сьогодні десь порядку 60% людей вийде нормально на пенсію, біля 40% вийде в 63 роки, і десь 5-6% при тій системі, яку пропонує Гройсман, вийде після 65 років, або їм запропонують купити стаж за 16,5 тисячі гривень щорічно. Тому соціальна пенсійна система існує, як мінімальне забезпечення, і людина за свій робочий час туди має перераховувати гроші.

Друга система накопичувальна — це обов'язково людина відраховує кошти, і держава має забезпечувати, що вони будуть накопичуватися. І третє — це створення недержавного пенсійного страхування, як, скажімо, в Америці. Людина, яка йде на пенсію, отримує 750-850 тисяч з цього страхового фонду, і їздить по Європах. У нас цього немає.

Її вже треба давно ввести, а наша влада не хоче вводити, тому що береться додаткове зобов'язання на державу — забезпечити зберігання тих коштів на банківській системі і т.д. Це єдина цивілізована система. Не можна захистити незахищені верстви населення, інвалідів та й просто людину, яка хоче працювати і працює. Вона за свій час занесе стільки грошей, що їй достатньо на пенсії буде цих грошей, тому що середній вік людини в Україні перебування на пенсії десь біля 18 років. Та людина за свої 35 років стажу на ті 18 років на мінімальну пенсію заробляє. Але вона хоче жити краще, бо справедливо накопичує. До речі, сьогодні досить багато існує недержавних пенсійних фондів, які жодним чином не вертають людям гроші, вони фактично або банкрутують під кінець, або гроші виводять в офшори.

Новини України – From-UA: - У Європі як приклад пенсіонери - це соціально активні люди, які є невід'ємною частиною суспільства, вони подорожують, працюють та не почувають себе «обузою», як у нас? На ваш погляд, треба змінювати мислення людей чи тут все залежить від змін, які розв’яжуть руки пенсіонерам?

Петро Петриченко: - Все починається з дитсадочка. Виховна робота, яка проводилась за радянських часів — в дитсадках, в школах — піонери, комсомольці, жовтенята і т. д., все це скасували. Я не про те, що треба повернути. Але все це скасували, але нічого не запропонували, і тому для виховання підростаючої молоді нічого не проводиться, і звідти неповага до старшого покоління, забуваючи про те, що вони теж колись такими самими будуть.

Перш за все — це виховна робота. Є і друга — повинна бути молодіжна програма на державному рівні. Наприклад, підтримка людей пенсійного віку, заохочення. А у нас що робиться? Ти на пенсії пішов робити? Ага, ми у тебе пенсію будемо забирати. Ти більше пенсії отримуєш? Ми тобі скасуємо частину. Це все пояснюється неефективністю влади, неефективністю економіки, якою мають займатися.

Новини України – From-UA: - Нещодавно народний депутат України від БПП Олексій Мушак заявив, що треба взагалі відмінити пенсії, і тоді діти почнуть працювати і зможуть самі забезпечити своїх батьків.

Петро Петриченко: - Це робиться таким чином, щоб прощупати суспільство, як воно реагує на це все. Суспільство вже повністю мертве, воно знаходиться в амнезійному стані, воно просто не реагує на всі ці дурниці, тому що цього просто не може бути. З одного боку, тут і є якесь раціональне зерно, що людина має сама себе забезпечувати, тобто у неї не буде нараховуватись на заробітну плату 35-37% пенсійних відрахувань, просто ці відрахування будуть вкладатися в заробітну плату — хай людина сама собі накопичує. Якщо б це звучало так, то це можна б було на 5-7 % сприймати позитивно.

Тобто якщо ви не будете забирати частину нарахувань в Пенсійний фонд, то людина сама буде вирішувати: або буде вкладати в нерухомість, чи в якісь інші заощадження, і на старості вона сама вирішить, що з цим робити. Але з іншого боку це провокація з боку держави. Люди конкретно говорять, що сьогодні влада всі негаразди, всі негативи, все погане, що може бути, вона витягує на поверхню і змушує людей хвилюватися, таким чином відволікаючи від процесів економічного розвитку. А влада, будь-яка, повинна займатися економікою. Не піаритися, не заявляти щось, а конкретно пропонувати. В змагальному процесі одна партія може претендувати проти іншої тільки тим, що вона краще запропонує людям. І пенсійне забезпечення є однією зі складових негативного процесу.

Нещодавно голова громадської ради при Пенсійному фонді Галина Третьякова написала, що Гройсман зустрічався з громадськістю для обговорення нової пенсійної реформи. Розумієте, в чому суть? Влада зустрічається з тими людьми, від яких вона чекає схвалення своїх процесів, вибираючи кулуарних громадських представників і заявляючи буцімто, що це погоджено від всього громадянського суспільства України. Того не буде. Чому немає Асамблеї громадянського суспільства? Чому немає платформи громадськості? Чому немає якихось процесів, щоб можна було публічно обговорити, як цього потребує закон про соціальний діалог? Влада має такі доленосні рішення приймати тільки через соціальний діалог.

Я навіть більше скажу: всі основоположні моменти ні Мінфін, ні Мінекономіки не погодили. Вони просто під тиском прем'єр-міністра сказали, що начебто хтось там за цю реформу. Це колапс. Такі рішення треба виносити на широкий загал, а не погоджувати їх через МВФ чи ЄС. Ви для кого працюєте? Давайте разом вирішувати. Чому на сьогодні ми не чуємо про створення жодного потужного заводу? Чому ми не бачимо процесів для того, щоб створити належні умови для розвитку малого і середнього бізнесу? В розвинутих країнах понад 40% відноситься до малого і середнього бізнесу, вони створюють економіку. А у нас великі підприємства захопили все, монополізували і не дають жодному розвернутися. Якщо буде рости економіка, тоді будуть находження в Пенсійний фонд.

Новини України – From-UA: - Петро Миколайовичу, не секрет, що зараз людина активного віку майже зовсім не думає про пенсію, бо це не продуктивно: все одно пенсія буде мізерною. Як можна переламати ситуацію?

Петро Петриченко: - Ми ще недалеко відійшли від совка. В розвинутій країні все тримається на страхуванні: медицина — через медичне страхування, пенсія — через пенсійне страхування. Ми повинні зрозуміти: для того, щоб отримати певні блага, ми повинні щось зробити для цього. І це все недоліки виховної роботи.

Держава говорить про те, що пенсіонер має накопичувати. Як можна накопичувати, якщо тебе обкладають податками і зверху, і знизу? Людина сьогодні навіть прожити не може нормально, не то щоби думати про пенсію. Їй ніколи думати про пенсію. Така державна система. Ви подивіться на ту ж саму Швецію чи Данію, де 50-60% податків, але ці податки 100%-во повертаються людям, і там мінімальний соціальний стандарт підтримується на рівні дійсно прожиткового мінімуму. А що таке прожитковий мінімум? Це отримання такої платні, такої фінансової підтримки, щоб людина на біологічному рівні могла відтворювати свою особистість.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA