Чого хоче пан Горбатюк?
23.03.2016 19:01

Чого хоче пан Горбатюк?

Що стосується потенційного кандидата на пост Генпрокурора Сергія Горбатюка, якого, як пишуть ЗМІ, намагалися відправити в заслання на Львівщину. Наскільки мені відомо, навіть в приватних розмовах, він ніде і ніколи не підтверджував своє бажання очолити ГПУ. І в цьому є одна суттєва причина: пан Горбатюк - слідчий від Бога. Він вміє організовувати слідчий процес. Якби зберігалася прокуратура у колишньому форматі — такою, якою вона була всі попередні десятиліття, це було б цілком нормально і логічно саме пана Горбатюка пропонувати на посаду Генпрокурора. Він займається слідством. І якщо б слідство домінувало в ГПУ, він зміг би забезпечити цей процес.

Але нагадаю, що Генпрокуратура, по-перше, втратила право загального нагляду. Друге — вона втратила контроль і право на особливо важливі з погляду ГПУ справи, які стосуються корупційної діяльності, вони перейшли до НАБУ. І до кінця року вона повністю втратить слідство. В тому числі структура, в якій працює пан Горбатюк, буде переходити до Державного бюро розслідувань (ДБР). І прокуратура буде мати дуже обмежені функції. Вона перестане будь-кого цікавити, оскільки вона не матиме впливу взагалі на ситуацію справ в країні. Час від часу будуть виникати якісь питання щодо представлення позиції держави в судах — і все.

Тому я думаю, що Горбатюк сам відмовиться від перспективи очолити ГПУ, тому що його компетенція відходить від цієї структури. Сьогодні стоїть питання про те, де він буде працювати після втрати прокуратурою функції слідства. І я, крім варіанту, який запропонував Мустафа Найєм, ще роблю припущення, що в ГПУ Горбатюка все ж таки хочуть зберегти на серйозній посаді, щоб він не пішов в іншу структуру. Чому я про це говорю? Тому що пан Горбатюк — це є людина, напряму пов'язана з Шокіним.

В свій час він покинув Генпрокуратуру разом з Шокіним через те, що були вимоги до останнього з боку влади, щоб він вів політично мотивовані процеси, зокрема проти Юлії Тимошенко. Шокін тоді відмовився від своєї посади і пішов геть. За ним пішов Горбатюк зі своїми однодумцями. І припустити, що Шокін, який має дуже добрі відносини з Горбатюком, намагається десь його заслати, позбутися тощо — от це все виглядає дуже і дуже сумнівно.

Однак посада Генпрокурора вочевидь не є для Горбатюка чимось цікавим. Для нього цікавою була б посада голови або заступника голови ДБР.