Штрафів не буде: Як змінено порядок реєстрації проживання
22.04.2016 15:34

Штрафів не буде: Як змінено порядок реєстрації проживання

В ЗМІ з’явилася інформація, що 2 березня Кабінет Міністрів видав постанову №207, яка передає функцію реєстрації місця проживання громадян від Державної міграційної служби органам місцевого самоврядування. При цьому всі українці, які покинули місце проживання на період понад 30 днів, зобов’язані зареєструватися на новому місці, інакше їх нібито будуть штрафувати.

Насправді ж, в цій постанові Кабміну про штрафи нічого не пишеться – це вказано в Кодексі про адміністративні правопорушення. І ця норма про штрафи існує та діє дуже дуже давно. Наприклад, я вже добрий десяток років незаконно живу в місті Києві, хоча мав би зареєструватися протягом 3-х днів після переїзду сюди. Чекаю, коли мене спробують оштрафувати.

Загальне правило зобов’язує людину зареєструватися на новому місці проживання протягом 30 днів. Однак фактично, людина, яка не реєструється, отримує певні негативи для себе особисто, - вона не зможе голосувати на місцевих виборах, її не обслужать в медичних закладах. Тобто людина, по ідеї, сама має бути зацікавлена в добровільній реєстрації. І це вже не говорячи про субсидії і тому подібне, адже очевидно, що вони видаються тільки для тих, хто зареєстрований.

Зміст постанови говорить про те, що функції від Міграційної служби передаються органам місцевого самоврядування. В чому різниця? Первинний огляд, тобто перший контакт, що людина є саме та, за кого вона себе видає, а це – видача паспорта, цим все одно займається Міграційна служба. А от всі інші переміщення здійснює орган місцевого самоврядування, і там діє подвійний контроль, нічого страшного в цьому немає. Знову ж таки, це опція, а не обов'язок. Покарання у вигляді штрафу існує з «царя-гороху», але воно ніколи не застосовувалось. Тому писати, що людей будуть «в'язати», штрафувати, або робити з ними щось інше, - це просто несерйозно.

Немає зв’язку цієї постанови і з нелегальною орендою житла не за місцем реєстрації. Хто не платить податки за здачу помешкання в оренду? Власник. Так за що карати людину? Якщо ви знімаєте житло, платите власнику, а власник не декларує і не платить податок, то немає ролі, де ви прописані і чи прописані взагалі. Тобто, це покарання власника, і цим має займатися Податкова адміністрація, чим вона не займається.

В цілому, подача теми про реєстрацію в такій інтерпретації – це спроба посіяти паніку серед українців.

Юрий Ганущак
эксперт РПР по вопросам децентрализации, территориальной организации власти