Як не знищити олігархів, а перетворити їх на великих бізнесменів
02.08.2016 15:30

Як не знищити олігархів, а перетворити їх на великих бізнесменів

Так, ми зараз щодня чуємо, що саджають когось із корупціонерів, порушуються справи проти тих людей, які були пов’язані зі створенням режиму Януковича – тобто зараз ми бачимо боротьбу із корупцією. А головне, що дуже важливо стратегічно, що боротьба із корупцією стає однією з двох головних тем українських політиків: реформи і боротьба із корупцією.

Пайєтту є з чим порівнювати: якби він узяв ситуацію, яка була чотири роки назад, то він би був свідком того, як основними темами українських політиків були не реформи та боротьба із корупцією, а те, куди нам рухатися, до Москви чи до Бросселю, якою мовою нам говорити – тобто питання, які не рухають суспільство далі та які завжди прирікають суспільство на конфлікт.

А зараз же головними темами є реформи та боротьба із корупцією, і це стратегічно важливо, бо рано чи пізно дасть свої результати. І ті посадки, які зараз масово почалися – це тільки старт. Власне, зараз у політичної еліти немає іншого виходу, як починати тотальне самоочищення, інакше це призведе до дестабілізації ситуації в Україні, наслідки якої буде важко передбачити.

Якщо говорити про олігархів, потрібно розуміти, що олігархи – це не є великий бізнес. Це є монополії і вплив держави там, де олігархи через політичні впливи можуть отримувати надприбутки. Зараз в Україні ламаються системи, не так швидко, як може, комусь хотілося б, але так чи інакше, ми сьогодні констатуємо проведення ціни на газ до ринкової, що є дуже сильним ударом для тих людей, які використовували різні ціни на газ і на цьому заробляли.

Зараз це буде зробити дуже складно, тому що в Україні є диверсифікація джерел енергопостачання, і робити ті речі, які були за Януковича чи Ющенка, коли на монопольному постачанні газу із Росії робились надприбутки, буде нереально. В принципі подібне ми бачимо і в інших сферах, де була можливість робити монополії, хоча, наприклад, олігарх Ахметов, який отримував надприбутки через монополії в енергетиці чи в торгівлі вугіллям, зараз буде стикатися з перешкодами. Хоча монополія в енергетичній сфері ще не подолана до кінця, і яким чином вона буде реформована – поки що під питанням.

Але прогрес ми бачимо очевидний: олігархи зараз менше впливають на політику, принаймні якщо порівнювати з тими часами, коли був Ющенко чи Янукович. Так, процес трансформації забирає трохи часу, оскільки зараз задача у суспільства не знищити олігархів, а перетворити їх на великих бізнесменів, які б не впливали на політику. А це складніша задача, ніж просто по-більщовицьки їх знищити, тому що за кожним олігархом стоять підприємства, системоутворюючі галузі і робочі місця.

Сергей Таран
политолог, глава Правления Центра социологических и политологических исследований «Социовымир»