Асоціація України з ЄС: ми станемо рівні, вільні та будемо працювати самі на себе
26.07.2017 12:59

Асоціація України з ЄС: ми станемо рівні, вільні та будемо працювати самі на себе

Очевидно, що запланована на 1 вересня Асоціація з ЕС відтягуватися вже не буде. І вона запрацює не в тимчасовому режимі, а в постійному, так би мовити, на повну. Що воно нам дає? Воно нам дає цілу низку двосторонніх механізмів взаємодії між Україною і ЄС. Ці механізми формалізовані, тобто Євросоюз постійно буде тримати Україну в фокусі уваги і по мірі можливостей допомагати їй рухатися вперед в різних сферах, в тому числі і в тих, які корисні самій Україні. Тобто ЄС, допомагаючи нам, насправді допомагає самій Україні. Не стільки Європейському союзу потрібна правова реформа, реформи правоохоронних органів та щодо захисту прав людини і т.д., скільки самій Україні. Саме це і прописано в Угоді про асоціацію.

Ну і ключовий елемент переваги від Асоціації — це Зона вільної торгівлі України з ЄС, яка є надзвичайно важливою для нас, бо вона фактично забезпечує можливості для наших виробників — а це прямий вихід на ринки Євросоюзу. Ця угода вже в тимчасовому варіанті працює. Більше того, ЄС зараз йде на розширення окремих квот. Нещодавно було знято дуже важливе для нашої легкої промисловості обмеження — і наразі у нас абсолютно безмитне ввезення взуття в ЄС, і Україна вже може легко конкурувати з європейськими виробниками. На сьогоднішній день 96% всіх українських товарів заходять на ринок Європейського союзу без квот, лише по 4%, навіть менше, залишається квотування. Але навіть по цим невеличким процентам Україна веде переговори, щоб його розширити, і останнім часом вони закінчуються успіхом.

Які результати ми мали навіть від тимчасового застосування цієї Зони вільної торгівлі? Наприклад, за перше півріччя цього року наша торгівля з ЄС зросла на 30%, і це саме експорт в ЄС, а не імпорт. В доларовому еквіваленті, навіть не в гривневому, це достатньо серйозний результат.

Та тут варто тримати руку на пульсі, адже Росія буде вставляти палиці в колеса. Війна, яку вони розв'язали, потрібна їм саме для того, щоб Україна не розвивалася, щоб вона продовжувала за рахунок своєї крові підгодовувати імперію. А Асоціація сприяє тому, що ми стаємо вільними і входимо в світовий розподіл праці як рівні і вільні, на нормальних умовах. Власно кажучи, Росія хотіла, щоб Україна і далі працювала на імперію, а Асоціація допомагає тому, щоб Україна працювала на саму себе.