Проблема українського неба: як розбудувати Гостомель та залучити лоукости
15.08.2017 19:33

Проблема українського неба: як розбудувати Гостомель та залучити лоукости

В основі будь-якого бізнесу є питання попиту: якщо попит зростає, то бізнес стає цікавим. Очевидно, що стабілізація економічної ситуації і навіть певне зростання доволі суттєво почало відчуватися на авіаперевезенні. Саме вони дають найбільший приріст по відношенню до всіх інших сфер економіки. Інша справа, що є питання бази. Враховуючи, що в свій час вона суттєво впала, і зараз вона відновлює цей обсяг. Але саме інтерес до України з точки зору потенціалу авіаперевезень привело до того, що з'явився Rainair, попри свою жорстку переговорну політику. Він капіталістичний хижак, але при всьому тому очевидно, що коли він буде відчувати, що Україна цікава, то думатиме, як повертатися в Україну.

Що стосується італійської компанії, яка буде займатися перевезенням зі Львова, це ще пов'язане з тим, що мешканці західного регіону найбільш суттєво представлені в нашій трудовій міграції в Італії.

Що стосується МАУ, то поки він монополістично контролював ринок, він міг маніпулювати становищем, і це, безперечно, мало місце. Але зараз у нього така ситуація, що він буде змушений пропонувати варіанти і той рівень обслуговування, якій буде дозволяти йому функціонувати в ринкових умовах. Хоча не виключно, що будуть спроби заблокувати конкурентів, бо така вже традиція Коломойського.

Думаю, що сам факт зростання попиту на авіаперевезення, з одного боку, і конкуренція, з іншого, будуть приводити сюди в тому числі лоукости, що є, безперечно, цікавим.

Інша справа, що у нас був великий аеродром в Гостомелі, який налаштований для найбільшого в світі літака, тобто він може приймати будь-які типи літаків. Там є питання інфраструктури для пасажирів, але насправді з точки зору витрат на цю інфраструктуру і на аеродром це просто незрівнянні речі, бо аеродромна інфраструктура на порядок дорожче. Там поруч є залізниця, і організувати підведення до аеропорту буде коштувати зовсім не дорого. І в цьому випадку можна отримати ще й доволі широке сполучення, а це важливо, оскільки якщо ви маєте стабільне сполучення, яке не залежить від пробок і всього іншого, то це може бути доволі ефективним методом для того, щоб забезпечити потреби в перевезенні пасажирів на літак. З цієї точки зору Гостомель може бути дуже цікавим для розбудови.

В чому була проблема з «Борисполем» - там одночасно забезпечуються і лоукости, і звичайні авіакомпанії, і одразу виникає питання — хто скільки має пільг? Якщо одним надаються пільги, а іншим ні, то одразу буде питання по антимонопольному законодавству, наскільки це законно. «Жуляни» могли б бути, в першу чергу, міжміським аеропортом, який обслуговує внутрішньоукраїнські перельоти, а «Бориспіль» забезпечував би дальні перевезення, міжконтинентальні, і тоді «Гостомель» - саме лоукости, переважно європейського напрямку.