Справа Януковича із відомим наперед результатом
17.08.2017 17:18

Справа Януковича із відомим наперед результатом

Як ми знаємо, досі не оприлюднено рішення Краматорського щодо справи Януковича, і саме з цього приводу Уповноважена з прав людини відкрила навіть провадження. Насправді нам не відомі нюанси цієї справи, тому наразі ми можемо задовольнятися лише заявами.

Як не дивно, якось в маршрутці почув такі слова: «Чи правда, що гроші Януковича повернули до державного бюджету?» Кажуть: «Правда, тільки не зовсім до бюджету, не зовсім Януковича і не зовсім гроші». Тому що не зрозуміло, чи це реальні гроші, чи це якісь облігації внутрішньої державної позики, чи це якісь інші речі. Тим паче не зрозуміло, яким чином їх повернули.

Якщо ці кошти мали знаходитись в Ощадбанку мали, тоді вони вже в кредитах. Тобто, одним словом, тут дуже багато незрозумілого, і дуже схоже на те, що відбувається якийсь піар з боку Генеральної Прокуратури і Адміністрації Президента, бо саме цими структурами було заявлено, що «ми гроші повернули». Але насправді не зрозуміло, що це за гроші і чи це гроші взагалі, чи, може, це цінні папери або ті гроші, що знаходяться десь в кредитах. Це по-перше. По-друге, дуже багато інформації про те, що це реально гроші не Януковича, а насправді записані на якогось ерзац-директора.

Як ви знаєте, Януковича вже судять, і сьогодні, зокрема, в черговий раз перенесли справу. Державний захисник Януковича, якого йому надали в рамках системи безоплатної юридичної допомоги, відмовився від захисту, тому що не може виконувати свої обов'язки як захисника. І тому справа по звинуваченню Януковича в державній зраді — це дуже довга справа, і результат вже наперед відомий, на жаль.

І не можу уявити собі, щоб український суд, тим паче в умовах так званої судової реформи, яка, по суті, поставила всіх суддів під безпосередній контроль Адміністрації Президента, міг би винести інше рішення, крім як звинуватити в державній зраді. Тут питання не в тому, винний чи не винний Янукович, суд би мусив встановити це, але питання в тому, що є дуже великі сумніві, чи є цей суд справедливий. Це означає, що вже є судове рішення.

Адвокати Януковича заявили, що будуть подавати до Європейського суду справу щодо порушення його права на справедливий суд, ст. 6 Євроконвенції, і аргументів для цього у них дуже-дуже багато, починаючи від заяви Генпрокурора, що справа має бути завершена до 24 серпня, і закінчуючи тим, що йому було не надано можливість брати участь в процесі через систему міжнародної правової допомоги. Ну і сьогодні маємо вже заяву державного безоплатного адвоката. Це все достатні аргументи для того, щоб Європейський суд взяв до розгляду справу про порушення права на справедливий судовий розгляд. А ось вже яке буде рішення Європейського суду, нам невідомо, тому ми тут можемо сподіватися на справедливий суд.