Налоговая амнистия
15.11.2021 15:25

Володимир Чемерис. Чому українці не хочуть "світити" свої прибутки

Оголошена в Україні з 1 вересня амністія капіталів проходить досить мляво. В свою чергу банки, в яких повинні розміщуватись легалізовані кошти, також не горять бажанням брати на себе додатковий клопіт. В чому причина та які перспективи податкова амністія матиме в Україні From-UA.com запитав у правозахисника Володимира Чемериса.

- Просто ніхто не хоче позбавлятися фінансів. Очевидно, вони сподіваються, не безпідставно, що їх за це ніхто не зможе притягнути до відповідальності. Перспективи, я думаю, що дуже невеликі. Насправді, у нас дуже багато мавпують всяких варіантів, які десь колись були на Заході чи в інших країнах, не враховуючи нашої специфіки. І тому ці заклики, що давайте ми оголосимо податкову амністію і у нас зразу з'являться в бюджеті гроші, а люди далі будуть чесно платити податки, не призведуть до якихось результатів.

Насправді у нас є люди, які підозрюються, і не безпідставно, в якихось корупційних справах, в несплаті податків, в недекларуванні і т.д. У нас практично нуль людей, які за це притягнуті до відповідальності. Я думаю, що на це є дуже великі сподівання і це ніяким чином не призведе до досягання тої мети, яку ставить перед собою уряд.

Питання у тому, а чим приватні банки відрізняються від всіх інших? Це теж представники великого капіталу, і зовсім вони не збираються декларувати свої податки, вони краще виведуть їх в офшори, тим паче, що президент показав нам приклад.