01.12.2008 11:09
Звернення 2-го Європейського Конгресу Підкарпатських Русинів від 25 жовтня 2008 р. до депутатів Закарпатської обласної ради

Шановні депутати!

2-й Європейський Конгрес Підкарпатських Русинів, звертається до вас з пропозицією про конституційну реалізацію результатів референдуму 1 грудня 1991 р. про входження Закарпатської області в склад України в статусі «Закарпаття - спеціальна самоврядна територія, як суб’єкт в складі незалежної України», оскільки вже 17 років це питання відстрочується.

Згідно міжнародних правових норм, питання проголошення статусу регіону належить органу, котрий ініціював, проводив, оприлюднив та затвердив результати регіонального референдуму, тобто Закарпатській обласній раді. Саме обласній раді належить цей акт проголошення здійснити, що буде єдино вірним в інтересах єдності української держави та реалізації волевиявлення прав і свобод жителів нашого регіону.

У випадку такого проголошення обласною радою, котре ми пропонуємо здійснити в канун 17 річниці успішного законного проведення регіонального референдуму 1 грудня 1991 року, наш регіон отримає законний конституційний статус в складі України, чого він не мав до сьогодні, а обласна рада стає регіональним парламентом. Розмежування повноважень між регіоном і Центром можуть бути вирішені в правовому конституційному полі, згідно міжнародних норм, з врахуванням, що результати референдуму 1991 р. завчасно не були внесені в текст Конституції України в 1996 р.

Оскільки готуються зміни до Конституції України, діє конституційна комісія, утворена Президентом України, то проголошення Закарпатською обласною радою волевиявлення народу про статус регіону можуть бути законно включені в нову редакцію Конституції України.

Текст Меморандуму 2-го Європейського Конгресу Підкарпатських Русинів поданий в обласну раду окремо 5 листопада 2008 р.


Від імені 2-го Європейського Конгресу
Підкарпатських Русинів
Є. Жупан
о. Д. Сидор.