Бійці АТО об’єдналися для контролю за недопущенням узурпації влади та корупції
18.11.2014 17:19

Військово-патріотичне об’єднання учасників АТО «Справедливість» заявляє про свою готовність боротися з проявами корупції та зловживанням у владі.

Про це в Києві повідомив голова організації, командир диверсійно-штурмової групи батальйону «Донбас» Тарас Костанчук.

До складу організації увійшли військовослужбовці, добровольці – учасники бойових дій в зоні АТО, а також активісти, волонтери, представники громадськості та підприємниці, які будуть контролювати законність дій чиновників на всіх рівнях органів державної влади.

Голова ВПОУ АТО «Справедливість» наголосив, що організація не дозволить будь-яким чиновникам та високопосадовцям, не залежно від приналежності до політичної сили, «узурпувати владу та лобіювати власні інтереси, нехтуючи потребами українців і держави».

«Незважаючи, ким є посадовець – Президентом, міністром, депутатом чи міліціонером. Ми нікому не дозволимо узурпувати владу і використовувати посади для власних інтересів. Не діти, родичі чи бізнес-партнери можновладців повинні керувати державою», - сказав Тарас Костанчук.

На думку голови ВПОУ АТО «СПРАВЕДЛИВІСТЬ», парламентські вибори показали – очищення та якісного оновлення влади не відбулося. Незважаючи на військові дії, коли щодня гинуть солдати, можновладці продовжують просувати у владні структури своїх родичів, кумів та бізнес-партнерів.

«Коли син президента та родичі інших високопосадовців стають депутатами - це не справедливо, бо виникає питання конфлікту інтересів та підозри у спробах узурпації влади», - наголосив Тарас Костанчук.

Тому організація докладе зусиль, щоб не дозволити перетворити вищий законотворчий орган держави – Верховну Раду України, на поле боротьби між політиками і олігархами за «портфелі» і сфери впливу. Парламент має займатися законотворчою діяльністю в інтересах держави та українського народу, а не на користь окремих політиків та олігархічних кланів.

Тарас Костанчук зазначив, що сьогодні в України два вороги – зовнішній, з яким наші солдати воюють на сході та не менш загрозливий внутрішній ворог – чиновники, яких народ привів до влади ціною власного життя, продовжують сьогодні займатися лобіюванням власних інтересів, забувши про бійців, які воюють на сході України.

«Ми ще не встигли повернутися з передової, де захищаємо рубежі держави, а чиновники вже про нас забули. Вони продовжують нехтувати своїми прямими обов’язками та  обіцянками. Тим, хто привів їх до влади й пройшов в боях від Майдану до Іловайська, доводиться тижнями оббивати бюрократичні пороги, щоб отримати відмітку про участь в бойових діях в зоні АТО», - наголосив він.

Як вважають в організації, вимоги українського народу на Майдані про негайне оновлення влади, очищення її від злочинців та корупції, продовжують ігноруватися. Бюджетні кошти, виділені на підтримку української армії, розкрадаються, відсутні дієві соціальні допомоги для учасників АТО та процвітає хабарництво в органах державної влади.

«Аморальними та злочинними можна назвати дії чиновників з Міноборони, які намагаються красти під час тендерів для армії. У той час, коли волонтери останню сорочку із себе знімають, забезпечуючи військових і добровольців на передовій. Не покарані високі чина, внаслідок бездіяльності яких загинули військові і добровольці під Іловайськом», - зазначив голова організації.

Тарас Констанчук звернув увагу на відсутність дій в напрямку очищення судової влади. Не виконується закон «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Судді, які мають бути відсторонені зі своїх посад, продовжують ухвалювати вироки і рішення, керуючись не законами, а власною вигодою.

Незважаючи на заяви про очищення правоохоронних органів, продовжується практика замовних кримінальних справ не тільки на місцевому рівні, а й на рівні Головного слідчого управління МВС України.

ВПОУ АТО «Справедливість» зазначає, що у співпраці із іншими громадськими організаціями та активістами буде здійснювати контроль за виконанням чиновниками прямих обов’язків на всіх рівнях органів державної влади. Винні у порушені закону можновладці, незалежно від статусу та рівня, будуть відповідати перед законом та українською громадою.

«Ми змусимо правоохоронні органи відповідно реагувати на подібні дії та ініціюватимемо притягнення до відповідальності чиновників за злочинні дії. Для швидкого реагування організація здійснюватиме моніторинг звернення, запитів та скарг громадян щодо дій державних органів через call-центр», - повідомив Тарас Костанчук.

Він підкреслив, що залякати  та  чинити тиск на учасників організації не вдасться. «Ми знаємо, що таке справедливість і в ім’я чого щодня ризикуємо своїм життям, захищаючи Батьківщину. Досвіду, сил та вміння нам вистачить!», - наголосив голова ВПОУ АТО «Справедливість».