Інститут інформаторів підніме градус нетерпимості до корупції
28.04.2016 16:06

В боротьбі з корупцією в Україні усі методи допустимі. Про це кореспонденту Новини України – From-UA сказав політолог Володимир Цибулько, коментуючи ініціативу створення антикорупційного Інституту інформаторів.

За його словами, якщо не вистачає коштів для створення антикорупційних структур з багато чисельним штатом працівників, то держава повинна опиратися на громадянську позицію суспільства.

«Це принципова річ. Інше питання, як виглядатиме механізм інформування спеціальних органів», - підкреслив експерт.

Відповідаючи на питання, як переконати українців в тому, що інформування державних структур про факти корупції є елементом побудови демократичного суспільства, а не рудиментом СРСР, Володимир Цибулько сказав: «Радянський Союз боровся з проявами політичного опортунізму та вільнолюбства. Зараз інша ситуація. Мова ж не йде про пересічних громадян, які не мають доступу до бюджетних коштів. Мова йде про лихих на руку держчиновників. Тому треба запроваджувати такі механізми, щоб інформування спеціальних органів було громадянським обов’язком. Адже в цивілізованих країнах світу створюється тло нетерпимості щодо злочинів проти держави. Це в свою чергу піднімає градус нетерпимості до корупції».

За його словами, існує низка систем для вимірювання градусу нетерпимості до корупції. «І останнім часом Україна почала просуватися в таких рейтингах, оживати. Раніше ми пасли задніх. Зараз же несприйняття корупції стало однією з ідей в суспільстві», - резюмував наш експерт.

Нагадаємо, раніше міністр юстиції України Павло Петренко анонсував появу ще одного антикорупційного органу.

«Інститут інформаторів - це можливість для кожної людини, у якої є дані про корупцію серед чиновників, подати їх в агентство. При цьому людині гарантують, що його не притягнуть до відповідальності за цю інформацію, і якщо вона підтвердиться, то винний сяде у в’язницю» , - пояснив міністр.