ГПУ почала розслідування оборудок у системі ПАТ «Укртрансгаз»
18.05.2016 11:01

Генеральна прокуратура України у квітні цього року порушила кримінальну справу на підставі статті 191 частина 5 щодо проведення службовими особами ПАТ “Укртрансгаз” у період 2014-2015 років державних закупівель товарів, робіт та послуг за завищеними цінами, пише Країна.

Діючий Голова Правління Ігор Прокопів очолює ПАТ “Укртрансгаз” з 2014 року і вважається близьким до оточення екс-премьер-міністра України Арсенія Яценюка. Крім того, він є колишнім очільником Івано-Франківської організаціі партії “Фронт Змін”.

На цей час ведеться слідство стосовно закупівлі філіалом ПАТ “Укртрансгаз” “УМГ “Черкаситрансгаз” у березні 2015 року за завищеною ціною технологічного обладнання, комплектуючих і матеріалів, капітального ремонту пунктів вимірювання газу на ГРС “УМГ “Черкаситрансгаз” у ТОВ “Гленц” загальною сумою 21 456 723,0 грн.

У кримінальному провадженні розслідуються інші факти щодо придбання схожих видів товарів та послуг у ТОВ “Гленц” філією ПАТ “Укртрансгаз” “УМГ” “Київтрангаз” на суму 24 441 887,0 грн. та філією ПАТ “Укртрансгаз” “УМГ” “Прикарпаттрансгаз” на суму 51 680 000,0 грн.

За попередними розрахунками перевищення вартості товарів та послуг складає від 35 до 45 відсотків по кожному договору, але остаточні офіційні дані будут отрімані після проведення необхідних експертиз.

ТОВ “Гленц” відносять до сфери комерцийних інтересів заступника Голови правління відповідального за дежавні закупівлі у ПАТ “Укртрансгаз” Михайла Близнюка, якого нещодавно було раптово звільнено з займаної посади. Сам Близнюк цього не коментує. Але стало відомо про наявність у нього посвідки на постійне проживання у Німечині.

Згідно отриманої інформації, ТОВ “Гленц” до початку участі у тендерних закупівлях мало нульовий баланс та декілька кримінальних справ.

Також, слідством встановлюється причетність ТОВ “Техпромсервіс ЛТД” до виконання вищезазнгачених договорів, яке мае відповідні підрядні договори з ТОВ “Гленц”.

Водночас, слідство вивчає отриману інформацію стосовно інших комерційних структур, що мають договорні стосунки у системі ПАТ “Укртрансгаз” за період 2014-2015 років.

Як повідомлялося раніше, Голова Правляння НАК “Нафтогаз України” намагається включити до складу нового Правління НАКу Ігоря Прокопіва – Голову ПАТ “Укртрансгаз”.