Східній Європі загрожує ще одна гібридна війна?
30.05.2016 11:43

Росія не бажає прямого зіткнення з НАТО, бо воно буде не на її користь. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт аналітичної групи Geostrategy Володимир Денисюк.

За словами нашого співрозмовника, намір США розмістити танкову бригаду у Європі на початку лютого 2017 року свідчить про те, що напруження в світі лише зростає.

«Америка розуміє, що у Росії найближчим часом економічна ситуація буде тільки погіршуватись, і для внутрішнього споживача Росія моє щось робити на зовнішніх аренах. Американці чудово розуміють, що можливі провокаційні дії з боку російських військових і в країнах Балтії, так само Болгарія, Румунія можуть попасти під дію активних військових провокацій», - каже експерт.

На думку аналітика, Росія не бажає прямого зіткнення, бо воно буде не на її користь.

«Але якусь гібридну війну, яку вона розпочала в Україні, вона так само може почати розв'язувати в країнах Східної Європи», - прогнозує Володимир Денисюк.

За словами співрозмовника видання, розміщення системи ПРО саме у Польщі та Румунії свідчить про це, що країни Заходу встановлюють захист від Росії.

«Формулюється це як захист від удару з Близького Сходу, але там навіть немає такого рівня озброєння. Насправді це захист від Росії, від імовірних російських ракет, які можуть бути направлені на Західну Європу», - каже експерт.

Політолог не виключає можливості того, що в перспективі можливі зіткнення між Росією і НАТО у повітрі.

«Раптово з'явиться якісь бомбардувальник, якій не буде надавати відповідей, і сили НАТО будуть змушені його знищити, як це зробили в свій час турецькі військові. Такі варіанти найбільш можливі, причому як в Європі, так і на іншому куті континенту — на Далекому Сході, де російські літаки здійснюють також провокаційні польоти і стимулюють американців до активних дій. Коли це може трапитись, це буде знов конфлікт, напруження, яке було, коли збили літак над Камчаткою ще при СРСР. Тоді світ був на межі нової війни», - каже Володимир Денисюк.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що за словами міністра іноземних справ Польщі Вітольда Ващіковського, розміщення систем противоракетної оборони у Польщі та Румунії не загрожує Росії.