Маніфест до влади: експерти об’єдналися проти тарифної політики
31.05.2016 11:40

Вітчизняні експерти у сфері енергетики та комунальних послуг підготували спільний Маніфест до влади, в якому міститься ціла низка вимог щодо наведення ладу в тарифній політиці країни та запобігання колапсу в сфері житлово-комунального господарства. Спеціалісти наполягають, що цілком економічно обґрунтованою є ціна для населення на рівні 3 500 грн і близько 3 000 грн для теплокомуненерго як оптового покупця.

Про це повідомляє прес-служба ГО «Тарифна мобілізація», повідомляє Публічний аудит.

Маніфест підписали екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, керівник ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб, директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, експерт ГО «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров, директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко та керівник проекту Єдиної державної системи моніторингу енергоресурсів та послуг ЖКГ Анатолій Любаревич.

«Так зване «ринкове» обґрунтування ціни на газ, що спричинило хвилеподібне зростання тарифів на тепло і гарячу воду, є безпідставним, а його «ринковість» не витримує жодної критики», – йдеться в документі.

Спеціалісти апелюють до того, що теперішня державна тарифна політика, вже зробила комунальні послуги фінансово недоступними для 50 % населення України. А система субсидій, окрім того, що спрямована на вимивання грошей у населення, знижує рівень платоспроможності всіх українців та попит на інші товари й послуги. Це в свою чергу призводить до руйнування малого та середнього бізнесу, а в підсумку – до скорочення робочих місць.

«Ми переконані, що економічно обґрунтована, абсолютно справедлива ціна на газ для населення має бути на рівні 3 500 грн і близько 3 000 грн для теплокомуненерго як оптового покупця. Причому, це з усіма податками та зборами. Цього достатньо, аби задовольнити фінансові потреби національного добувача «Укргазвидобування» за умови найжорсткішого громадського контролю за використанням публічних ресурсів», – стверджують учасники експертного об’єднання «Тарифна мобілізація».

Експерти виклали спільну позицію в 14-х пунктах вимог до влади, надіславши їх на ім’я Президента, прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України.

«Ми вимагаємо, по-перше, виключити необґрунтовані податкові обтяження у вартості реалізації українського газу населенню, які штучно надувають тарифи на ЖКП. У тому числі йдеться про 50-відсоткову ренту на державний видобуток газу, що дозволить знизити сьогоднішній тариф майже на 2500 грн, а також скоротить кількість домогосподарств, які потребують субсидій. Тарифи повинні відповідати досягнутому рівню соціально-економічного розвитку – це чітка вимога закону», – розповідає ініціатор Маніфесту, керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

Він також додає, що необхідно ввести мораторій на примусове виселення та реалізацію житла за житлово-комунальні борги, якщо боржник не має іншого житла. «Люди зараз не погашають свої комунальні платіжки не через свою халатність, а тому, що їхні доходи знецінилися в рази, чого не поспішали вирівнювати ні попередні урядовці, ні нинішні. Ось чому ми також наполягаємо на тому, щоб механізм реструктуризації та часткового списання боргів за житлово-комунальні послуги був гарантований та обов’язковий», – вказує Гольдарб.

Крім того, експерти вимагають оприлюднити об’єктивні дані про газовий баланс України, аби суспільство мало чітку картину: скільки українського газу є в запасах, скільки його добувається і ким, на які потреби він спрямовується, а також розрахунок собівартості українського газу за витратним принципом.

Також вони ініціюють ухвалення ЗУ «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі». Цей закон дозволить на період небувалої економічної кризи та зубожіння українців спрямувати на потреби населення увесь газ, видобутий ПАТ «Укргазвидобування», ПАО «Укрнафта та за договорами спільної діяльності.

Ще один закон, який потребує невідкладного прийняття, стосується єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги. Ця законодавча ініціатива, на переконання фахівців, допоможе зробити прозорими енергетичні та фінансові потоки в сфері ЖКГ та енергетичному секторі.

Є в Маніфесті вимоги й щодо діяльності нацрегулятора та «Нафтогазу». Так, на думку експертного об’єднання, має бути створена повністю нова НКРЕКП, причому не зі ставлеників влади, а з представників громадського та експертного середовища. Нацкомісія повинна підвищувати тарифи тільки за умови їх попереднього аудиту. У випадку з НАКом, то компанія потребує реорганізації, а функції з видобутку, реалізації та транзиту газу слід передати «Укргазвидобуванню» та «Укртрансгазу».

«Справжнісіньким популізмом є те, що влада намагається 50 % населення зробити утриманцями. І, мабуть, не випадково, що, побоюючись майбутньої кари Господньої, ціну на газ для релігійних організацій встановили таки на рівні, ближчому до справедливої ціни на газ», – вважає учасник Маніфесту, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

«Ми поставили термін виконання цих умов протягом місяця, до 1 липня 2016 року. Влада показала, що важливі й принципові саме для неї рішення вона може приймати навіть за день, тому і з цими ініціативами не має виникнути жодних труднощів. Якщо ж діалог не складеться, нам доведеться вдаватися до інших мір, і вони будуть значно радикальнішими та жорсткішими», – резюмує Максим Гольдарб.