ГПУ по-новому: які банальні атавізми системи має скасувати Луценко
01.06.2016 14:20

Новому очільнику ГПУ потрібна як міжнародна підтримка, так і допомога представників громадянського суспільства. Про це на сторінках УНІАН повідомляє керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакету Реформ, член правління «Transparency International Ukraine» Ярослав Юрчишин.

«Після призначення нового Генерального прокурора України дехто задався питанням, чи за Юрія Луценка колишні чиновники часів режиму Януковича, які більше не знаходяться в міжнародному розшуку, будуть поновлені у списках Інтерполу. Оскільки наявність осіб в списках Інтерполу - це не мета, а засіб, який суттєво полегшує розшук підозрюваних, які знаходяться під слідством чи в процедурі заочного засудження, то я б дещо змінив акценти», - пише експерт.

На думку Юрчишина, ключовим завданням прокуратури є доведення до суду тих справ по представникам колишнього режиму, які є у їхньому відданні.

«Перш за все – мова про колишнього президента України Віктора Януковича. Обвинувачувальні (навіть заочні) рішення щодо цих осіб вже будуть суттєвою підставою для поновлення їх у списках Інтерполу. І дуже тішить, що саме це оголошено Юрієм Луценком, як його завдання №1. Сподіваємося, це не голослівна заява», - наголошує член правління «Transparency International Ukraine».

Щодо міжнародного напрямку діяльності ГПУ, а також нових антикорупційних органів загалом, то, продовжує експерт, куди ефективніше зараз добиватися створення спільної слідчої місії з представників українських та правоохоронних/антикорупційних органів країн-партнерів (США, ЄС) щодо розслідування тих активів, які ймовірно були здобуті корупційним шляхом і знаходяться поза Україною.

«Це проблема не лише наша, а й країн, де ці кошти знаходяться. Тому в інтересах прокуратури та українського суспільства зараз максимально оперативно довести до суду обвинувачувальні акти щодо представників режиму Януковича, що, з одного боку, поверне ці прізвища в списки Інтерполу, а з іншого - дозволить активізувати пошук та повернення їх активів з-закордону», - каже співрозмовник видання.

«Якщо ж підійти до викликів, які стоять перед прокуратурою у ширшому розумінні, а саме: перетворення пострадянської системи, заточеної на покарання та примус, на орган представництва інтересів держави в судах європейського зразка, то тут викликів куди більше. Перш за все, це посилення відкритості та підзвітності. І мова йде не лише про оприлюднення всіх розпоряджень Генерального прокурора (що і так би мало відбуватися, згідно з законодавством) та відновлення конкурсів на посади в прокуратурі всіх рівнів, а й запровадження новітніх систем управління, базованих на сучасних ІТ-рішеннях», - додає експерт.

Також, продовжує Ярослав Юрчишин, потрібно максимально залучити до прокуратури нові кадри з адвокатського та правничого середовищ.

«Так, тут виникає питання оплати праці, але за умови активної роботи з повернення корупційних коштів, це питання можна вирішувати з часом. На початковому етапі це можуть бути кошти, зекономлені в результаті оптимізації структури. Та лише за таких умов конкурси на посади не будуть профанацією, а справді механізмом оздоровлення прокуратури і передумовою запровадження професійного самоврядування. І аж до банального – потрібно скасувати такі атавізми як уніформа та класні чини», - констатує керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакету Реформ.

Загалом, резюмує Юрчишин, перед новим головою ГПУ та його командою стоїть дуже важке завдання: довести до кінця справи проти представників режиму Януковича та злочинів на Майдані, перезавантажити систему та поставити її в цивілізовані рамки.

«Протистояти цьому буде вся консервативна та закрита система прокуратури, яка за тривалий час перетворилася на систему кругової поруки, державу в державі. Тому новому очільнику ГПУ справді потрібна як міжнародна підтримка, що вже активізується через співпрацю з американськими партнерами щодо створення Генеральної інспекції з функціями контролю щодо діяльності прокурорів, так і представників громадянського суспільства», - каже експерт.