Зниження мит на імпортні авто: Як влаштувати свято без шкоди для бюджету
02.06.2016 14:39

Зниження мит на імпортні автомобілі має одну мету: зробити приємне виборцям. Про це на сторінках ЕП повідомляє CEO Electrocars Олександр Кравцов.

«Весь Фейсбук святкує зниження мит на імпортні автомобілі. Авто по 5-9 тис євро надихають українців: ціни виходять майже як у Європі. Політики досягли свого: сподобалися громадянам. Офіційно цей законопроект покликаний наповнити казну: так написано в пояснювальній записці. Насправді ж великих проблем з державними фінансами зараз нема: світові ринки почали зростати, і за січень-квітень державний бюджет перевиконано на 8%. Отже, справжня мета законодавців - зробити приємне своїм виборцям», - пише експерт.

«У мене є підказка для Верховної Ради, як влаштувати ще більше свято без шкоди для бюджету. Ми про неї пишемо давно: скасування ПДВ на електромобілі, як це вже зроблено в Норвегії», - додає спеціаліст.

За словами автора думки, найпопулярніші моделі автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння після прийнятого закону подешевшають на 12-19% і будуть коштувати від 5-6 тис євро. Тому депутати впевнені, що імпорт вживаних автомобілів з ЄС зросте щонайменше на 20 тис до кінця 2016 року.

«Однак ціни на бензин та дизель зростають, а всі нові авто, які до нас завозяться, потребують дорогого пального стандарту "Євро-5". Отже, сумарна вартість їх експлуатації буде високою. Тож якщо Верховна Рада хоче зробити для українців справжній подарунок, вона повинна повернутися до розгляду проекту про скасування ПДВ. Тоді найпопулярніша в Україні марка Nissan Leaf упаде в ціні з нинішніх 16-18 тис євро до 14-15 тис євро. А вартість її експлуатації за п'ять років за нинішніх цін буде щонайменше на 7 тис євро нижча, ніж в "однокласників" з ДВЗ», - пише експерт.

«Півроку тому ми прогнозували, що після скасування ПДВ в Україну щороку буде завозитися 5 тис електромобілів. Тепер ми бачимо, що інфраструктура в нашій державі розвивається шаленими темпами. Отже, ми можемо підвищити наш прогноз до 7 тис електрокарів на рік. Правда, таке рішення сподобалось би виборцям не менше?», - додає автор думки.

За словами Олександра Кравцова, у даному випадку не слід забувати про екологію:

«У наших містах буде набагато легше дихати. Скасування акцизу в екологічному контексті - не дуже гарний хід. Адже екологічний збір зараз "зашито" в структуру акцизу, а отже, коштів для відновлення природного середовища буде надходити менше», - пише експерт.

«Поки що депутати відклали розгляд електромобільних пільг. Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна розповіла, що після зимової політичної кризи депутати досі не можуть повернутися до розгляду законопроекту №1912. Однак ми знаємо, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман на посаді голови Верховної Ради дуже підтримував скасування ПДВ для електрокарів. Тому сподіваємося, що невдовзі він зможе відстояти цю ініціативу», - додає спеціаліст.