Кому з дипломатів не варто навіть підходити до нового посла ЄС в Україні
02.06.2016 15:03

Слабакам, дилетантам, а особливо балаболам, які не вміють тримати слова, краще взагалі не підходити до Хьюга Мінгареллі. Про це в коментарі ЄП повідомляє юрист-міжнародник, дипломат у 1997-2013 роках Вадим Трюхан.

Коментуючи призначення Хьюга Мінгареллі новим послом ЄС в Україні, експерт зазначає, що ця людина є висококласним європейським дипломатом та прагматичним жорстким переговірником.

«Хьюг Мінгареллі був першим висококласним європейським дипломатом, з ким мені доводилося мати справу в часи, коли я був безпосереднім учасником переговорів з ЄС. Пригадується одна "забавна" історія. Десь у 2002 чи 2003 році проходили переговори щодо Плану дій Україна-ЄС. На той час на цей документ в Україні покладалися величезні сподівання. Одну з робочих груп очолював тодішній перший заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий. З ЄСівського боку очільником був якраз Мінгареллі. В розпал дуже непростих переговорів Чалого викликали кудись "нагору", і він доручив мені продовжити», - пригадує Трюхан.

«Мій європейський коллега моментально вирішив скористатися зі "сприятливої" для нього ситуації і почав наполягати на тому, щоб наша делегація (а це десь за 20 представників різних міністерств) з голосу погоджувала положення англійською мовою, які він зачитував. І це при тому, що практично ніхто англійською мовою взагалі не володів. На моє прохання передати текстові пропозиції для того, щоб їх принаймні скопіювати і роздати всім, від нього послідувала відмова», - додає екс-дипломат.

Тодішній представник України при ЄС Роман Шпек, продовжує Вадим Трюхан, роздратовано кинув щось типу: "Вадиме, ведіть переговори!".

«Довелося піти на ризик. На правах головуючого з боку української сторони оголосив перерву до отримання тексту пропозицій ЄСівської сторони. Всі були в шоці від такої нахабності молодого українського дипломата. Проте результату було досягнуто миттєво. Мінгареллі одразу передав текст, зробили скільки треба копій і за 15 хвилин відновили вже нормальні переговори з текстом перед очима у кожного», - розповідає експерт.

За словами екс-дипломата, тим, хто зараз матиме справу з Мінгареллі, варто взяти до уваги, що це прагматичний жорсткий переговірник, який поважає сильного і сприймає профі.

«Слабакам, дилетантам, а особливо балаболам, які не вміють тримати слова, краще до нього не підходити взагалі. І ще одне. Знаю п'ятьох попередніх представників ЄС в Україні. Мінгареллі точно не загубиться на їхньому фоні. Для нього це персональний виклик і професійний ріст. Тому віддаватися темі він буде повністю, без останку», - резюмував Вадим Трюхан.