Створення двох нових партій в Україні - це непристойно. І ось чому
29.06.2016 13:53

Верховна Рада України переживає період напіврозпаду ще з часів прийняття КУ 1996 року. Але саме вона залишається тим органом, який вже не раз рятував країну від диктатури. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомив експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

Коментуючи можливість створення нових політичних партій в Україні, наш співрозмовник повідомляє наступне: «В цій ВР нові партії не будуть мати можливість проявляти свою активність, тому що вони не є парламентськими партіями за підсумками виборів, які відбулися 2 роки тому. Разом з тим мені незрозуміло, чому люди, які пройшли за списками або які були висунуті політичними силами одного спрямування, не полишивши цих фракцій, не склавши мандата народного депутата, який би мав бути складений через те, що вони пройшли від цієї політичної сили, тепер створюють політичну силу, яка стане для неї конкурентом».

«Щонайменше це непристойно, некультурно і некрасиво», - додає аналітик.

З точки зору ідейності цих партій, продовжує Костянтин Матвієнко, очевидно, що ці партії не є носіями сучасних суспільствознавчих змістів.

«Ініціатори створення цих політичних сил погано собі уявляють, як влаштоване суспільство, вони погано знають країну, предмет політика. І чесно кажучи, це більше нагадує 2 зіркових клуби. Я хочу почекати, коли врешті-решт члени Кабінету міністрів Гройсмана теж почнуть перебігати в інші партії. Тому що якщо депутат собі це може дозволити, чому міністри, призначені від тих чи інших політичних партій, не можуть відтворювати такі самі кульбіти? Словом, вже сам процес, що супроводжує створення таких партій, в мене не викликає поваги», - констатує співрозмовник видання.

За словами експерта, ВР з часів прийняття КУ 1996 року переживає період напіврозпаду. Але саме вона залишається тим органом, який вже не раз рятував Україну від диктатури.

«ВР 1996 року все-таки зуміла випередити Кучму і не дала йому створити конституційну модель фактично монархії, як це має місце в Казахстані, Білорусі чи Росії. ВР врятувала 2 Майдани, 2004 і 2014 років, бо саме позиція окремих депутатів фракцій Ради дозволила цим Майданам відбутися і врешті-решт перемогти», - розповідає аналітик.

Нинішня ВР, за словами Матвієнка, демонструє переважно позитивне ставлення до новацій президента.

«Ми бачимо, що президент явочним порядком розширює свої повноваження, це добре ми споглядаємо у судовій системі. Думаю, влітку ще буде спроба протягнути так само і децентралізацію, теж в інтересах жорсткої вертикальної централізації країни», - додає експерт.

Величезною суспільною потребою, за словами нашого співрозмовника, є новий закон про вибори і перевибори ВР.

«Ми бачимо і уряд Яценюка, і уряд Гройсмана, і якщо протягом кількох місяців парламент не прожене Гройсмана, то я не впевнений, що країна переживе цю зиму. Але альтернативи цій ВР, доки не обрана інша, просто немає. Тому я не схильний стимулювати просто розгін ВР без того, щоб була обрана нова ВР», - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що скоро в Україні з'являться дві нові політичні партії.