Що станеться, якщо Україна відмовиться від торгівлі з окупованими територіями
30.06.2016 14:11

Путін воює на чужій території, і його збитки набагато менші, ніж в України. Але в даному випадку виграє не той, хто робить різкі рухи, а той, хто буде спроможний грати в подібну реальність довго. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив економічний експерт Борис Кушнірук.

На думку нашого співрозмовника, якщо Україна відмовиться від торгівлі з окупованими територіями, то нанесе сама собі величезні збитки.

«Насправді у нас зараз гібридна війна. Така ж ситуація у нас і з точки зору стосунків. Деякі території надзвичайно взаємозалежні: по водопостачанню, електропостачанню, постачанню вугілля для металургійних підприємств, які знаходяться в Маріуполі. І якщо ми відмовимося від торгівлі з окупованими територіями, то ми нанесемо самі собі величезні збитки», - констатує експерт.

На думку економіста, Україна ще доволі довго буде знаходитися у невизначеній ситуації з цими територіями.

«Виникає питання, що краще: вести так звані гібридні стосунки з цієї територією, чи наносити собі збитки у зв’язку з тим, що ми все блокуємо. Та прямої відповіді на питання, що краще, немає, тому що поганими є обидва варіанти. Тому у нас і існує політична невизначеність з точки зору того, як ми збираємося діяти», - каже співрозмовник видання.

За словам Кушнірука, Україна повинна економічно вистояти у гібридній війні.

«Не можна виключати такої можливості, що нам доведеться водночас вести спецоперації, захист території від агресії, і при цьому торгувати з ДНР/ЛНР. На жаль, це реальність нинішнього часу. Насправді гібридна війна не має відповіді, як діяти. Навіть західні партнери цікавляться досвідом України, тому що ще ніхто не зіштовхувався з тим, що запропонувала Росія – вона нав’язала гібридний тип війн, коли у тебе немає відповіді на питання, що ти збираєшся робити, і коли ти ведеш війну фактично на своїй території», - каже експерт.

«Так, ми можемо відмовитися від вугілля з цих територій, але це нам буде дуже дорого коштувати. Справа в тім, що Путін воює на чужій території, і його збитки набагато менші від цього, ніж в України. Але в даному випадку виграє не той, хто робить різкі рухи, а той, хто буде спроможний грати в подібну реальність довго», - додає економіст.

Експерт нагадує, яким чином діяв Радянський Союз, коли йшла війна.

«Радянська влада могла абсолютно спокійно поруйнувати всі території, з яких відходила. Але так діяли і до того: Кутузов спалював все, звідки йшов, для того, щоб нічого не залишити окупантам. І ніхто не замислювався над тим, а як буде виживати там місцеве населення», - каже співрозмовник видання.

На думку Кушнірука, до Петра Порошенка можуть бути претензії стосовно внутрішніх проблем, але його зовнішня дипломатична гра виглядає доволі сильною.

«Президенту вдається зробити деякі речі, які здаються нереальними. Я вважаю, що в ситуації з Донбасом він робить кроки інтуїтивно, тому що не має прагматичного логічного ходу, який би був вибудований на роки», - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що вантажні залізничні перевезення через лінію розмежування військового конфлікту на Донбасі відновлені з 25 червня 2016 року.