Що має зробити Україна перед зняттям мораторію на продаж сільгоспземель
25.07.2016 15:12

Україна повинна створити фінансові фонди, які б надавали кошти для довгострокового кредитування селян. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомила директор Центру аграрних реформ, доктор економічних наук, професор Любов Молдаван.

Коментуючи заяву експертів Держгеокадастру, згідно якій економічний ефект від можливого запуску земельного ринку в Україні коливатиметься на рівні 8 млрд долл, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Ці розрахунки – якісь фантастичні. Так, вони бажані, але не можуть бути такими, оскільки перед зняттям мораторію потрібно прийняти закон, який має унормувати, кому надається право купити цю землю».

Відповідно до досвіду усіх континентів світу, нагадує експерт, земля продається і здається в оренду лише фізичній особі, яка живе в межах розташування цих земель і безпосередньо працює у господарстві.

«Скажіть мені, скільки народу знайдеться в селах, які вже мають свої ділянки і хочуть їх розширити? Або скільки є таких, які здатні купити ці землі? Я впевнена, що обмежена кількість. Тому обов’язково у всіх країнах є фінансові спеціальні фонди, державні банки, які кредитують на певний період купівлю землі. Таким чином нам потрібно створити подібну структуру і знайти кошти для довгострокового кредитування селян», - каже доктор економічних наук.

Також, нагадує Любов Молдаван, до закону були внесені правки щодо того, щоб особисті селянські господарства трансформувалися в сімейні ферми.

«Але для цього їм потрібно до свого господарства, до свого гектарика чи двох, купити ще хоча б 5-6. Значить, держава має їм позичити на 25-30 років кошти, за які селянин придбає цю землю. Але скоріш за все держава скаже, що на це немає грошей», - зазначає директор Центру аграрних реформ.

«Окрім того, сюди ще маємо додати кваліфікаційні вимоги: ця людина має мати відповідний стаж роботи або освіту. Якщо ці люди розраховують, що вони одразу продадуть землі великим компаніям, то це заборонено законодавством в європейських країнах, США, та будь-де. І ми це також маємо заборонити», - додає Молдаван.

На думку експерта, українці мають створити структуру адекватну аналогу французького агентства з регулювання ринку землі САФЕР.

«Цій агенції надається привілейоване право з купівлі земельних ділянок, якщо немає потрібної кандидатури на п’ять років. І за ці п’ять років вона має знайти таку кандидатуру і продати цю землю, без прибутку. Тобто це структура не для заробляння грошей, а для контролю за тим, щоб землі потрапили за призначенням до тих людей, для яких це є спосіб заробляння, життя, осілості і збереження сіл», - пояснює економіст.

«До речі, Америка заборонила таким компаніям навіть займатися діяльністю після того, як вона одержала досвід (тобто це коли компанія, наприклад, вирощувала пшеницю протягом 10-ти років, землі за цей час виснажилися, а компанії вклали зароблений на цьому капітал у інші сфери, і державі прийшлося просто заселяти ці землі. Таке раніше було у західних штатах Америки). Тому після цього, коли почався період просування і входження таких компаній у сільське господарство, США заборонили займатися сільськогосподарською діяльністю не сільськогосподарським компаніям, не фермерським господарствам чи корпораціям», - додає співрозмовниця видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) оцінює економічний ефект від можливого запуску земельного ринку в Україні на рівні 8 млрд долл. Про це заявили в Держгеокадастрі.