Опалювальний сезон не за горами: до чого варто готуватися українцям
26.07.2016 14:12

Додаткові обсяги газу Україні б не завадили. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів позаштатний експерт з питань енергетики Михайло Гончар.

На думку нашого співрозмовника, на сьогодні немає гострої необхідності закачувати у газосховища велетенські обсяги газу на зберігання.

«Навіть за кращих часів, скажімо умовно, при максимальному транзиті у Європу, коли у нас було велике споживання, газосховища ніколи під зав’язку не закачувалися. Якщо звернутися до цифр, то ситуація виглядає наступним чином: минулого року ми загалом імпортували 16,4 мільярда кубічних метрів газу. Із них 10,3 млрд куб. м. прийшло з країн ЄС, а 6,1 млрд куб. м. – з Росії, від «Газпрому». Цього року ситуація виглядає таким чином, що поки що ми жодного кубометра російського газу не імпортували. З урахуванням того, що ми маємо технічні потужності, які йдуть через Польщу, Словаччину і Угорщину, то сумарно ми можемо імпортувати практично 22 млрд куб.м. газу. Як бачите, це покриває обсяг нашого імпорту, ще і залишок є», - пояснює експерт.

Таким чином, констатує Михайло Гончар, потужності через Словаччину дозволяють Україні отримувати 14,6 млрд куб. м. газу.

«А з урахуванням того, що запрацювали також і інші напрямки, польські і угорські, то ми маємо можливість отримувати газ для накачки в газосховища в необхідних нам кількостях», - зазначає співрозмовник видання.

«Виходячи з того, що в 2016 році рівень споживання газу зменшився ще в порівнянні з минулим роком, «Нафтогаз» визначив, що рівень газу у газосховищах на початок опалювального сезону має бути порядку 14,5 млдр куб. м. газу. А технічні потужності для зберігання газу у нас загалом 31 млдр куб. м. газу. Себто, якщо ми минулого року спожили всього 33, 7 млдр куб. м. газу, то цього року прогнозується, що це буде на рівні 30 млдр куб. м. газу, тобто менше. Якщо минулого року ми намагалися закачати в газосховища газу по рівень 16,5 млдр куб. м. газу, то зараз вважається, що 14,5 млдр куб. м. газу нам вистачить», - додає Гончар.

В той же час, каже експерт, додаткові обсяги газу Україні б не завадили.

«Варто мати зайвих пару млдр куб. м. газу на пік зимових холодів. Ніколи не відомо, на який період зими він припаде: чи на кінець грудня, чи на так звані Хрещенські морози, чи у лютому. І якщо ми підряд мали дві теплі зими, це не означає, що третя буде така ж сама тепла, хоча ми на це і сподіваємося», - зазначає наш співрозмовник.

Окрім того, продовжує Гончар, треба перестрахуватися на випадок дефіциту вугілля.

«Ми бачимо за підсумками двох попередніх сезонів, що цим важелем впливу на Україну активно користувалася російська сторона, намагаючись обмежити транспортування вугілля антрацитових марок з окупованих територій. Тому краще про запас мати газ, щоб в критичній ситуації, якщо вона виникне, маневрувати, використовуючи більше газу в умовах, коли є дефіцит вугілля», - каже експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Україна, у зв'язку з необхідністю поповнювати запаси газу для проходження опалювального сезону, з 23 липня збільшила імпорт газу зі Словаччини на 22,7% – до 22,1 мільйона кубометрів на добу з 18 мільйонів кубометрів.