Cвідок і учасник інциденту з Монтян на кордоні: Особисто я з Тетяною не згоден
15.08.2016 12:02

Державна прикордонна служба України розмістила відео, на якому адвокат Тетяна Монтян у притаманних їй ніжних висловах погрожує прикордонникам тим, що скоро прийде Путін і всіх їх перевішає.

"При цьому ДПСУ не повідомила, де саме було здійснено цей запис, о котрій годині, за яких обставин і як на цьому відео опинився я", пише в Фейсбуці Володимир Бойко.

Оскільки я був безпосереднім свідком цієї події, то розповідаю: відео було знято на території Республіки Польща о 4-й годині ранку 13 серпня 2016 року в адміністративній будівлі прикордонного переходу «Будомєж-Грушів», яка перебуває під польською юрисдикцією і яку співробітники Державної прикордонної служби України без відома компетентних органів Польщі використали для незаконного ув’язнення мене.

А саме: 12 серпня 2016 року приблизно о 19 годині я був незаконно затриманий українськими прикордонниками на території Республіка Польща після того, коли на власному автомобілі перетнув державний кордон України, пройшовши митні та паспортні формальності з проставлянням штампа ДПСУ в моєму талоні проходження прикордонного контролю. Але в той момент, коли я стояв у черзі на проходження паспортного контролю з польського боку, співробітники Державної прикордонної служби України вилучили мій паспорт і примусово мене доставили на ту частину прикордонного переходу, що спільно з польською стороною експлуатує Державна прикордонна служба України (нагадаю, що прикордонний перехід «Будомєж-Грушів» повністю знаходиться на території Польщі, всі приміщення та споруди на цьому переході належать польській стороні, а Державна прикордонна служба України лише наділена правом користуватись деякими з цих приміщень спільно з поляками відповідно до міжурядової угоди).

Як мені пояснили прикордонники, ніяких претензій до мене в них немає, але щойно надійшла телефонограма з відділу СБУ в Яворівському районі Львівської області з дорученням негайно мене затримати в будь-який спосіб, оскільки вже виїхала опергрупа й слідчі СБУ з метою мого допиту та прийняття щодо мене процесуального рішення. Зі слів прикордонників, СБУ відкрило відносно мене кримінальне провадження за заявою народного депутата України Антон Геращенко, але в чому полягає суть того, що мені інкримінується, вони не знають (начебто, Геращенко написав на сайті «Миротворець», що я є агентом Путіна).

Перші 2,5 години українські прикордонники мене незаконно утримували в моєму автомобілі, постійно телефонуючи в СБУ, оскільки опергрупа їхати не поспішала.

Приблизно о 21 год. з’ясувалось, що співробітник СБУ, який ініціював моє затримання, жорстоко пожартував. Як мені згодом розповіли самі прикордонники, цей співробітник за сплином 2 годин сказав прикордонникам, що він ніяких вказівок щодо мене не давав, його телефонограма - це фікція і якщо прикордонники незаконно затримали журналіста Володимира Бойка, то нехай самі відповідають за свої злочини й не втягують у скандал СБУ.

Після того, як прикордонники доповіли про це в Київ, перший заступник голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк дав розпорядження мене ув’язнити й тримати під конвоєм до тих пір, «доки не проясниться ситуація». Конвойні мене витягнули з машини й без відома компетентних органів Польщі ув’язнили в одному з кабінетів адміністративної будівлі, яка належить Республіці Польща.

Там мене протримали до 4-го ранку, при цьому мені була озвучена єдина умова звільнення – щоби я нікому не розповідав про те, що трапилось. Оскільки я відмовився, то з метою приховати скоєний щодо мене злочин прикордонники за вказівкою першого заступника голови Державної прикордонної служби України Серватюка склали щодо мене адміністративний протокол про те, що я, начебто, о 21 год. 30 хв., тобто через 2,5 години після того, як покинув територію України, «злісно не виконував розпорядження військовослужбовця Державної прикордонної служби України».

Зараз і за фактом мого незаконного затримання українськими прикордонниками на території Республіка Польща, і за фактом складання фальшивого адмінпротокола прокуратурою відкрито кримінальне провадження.

А тепер найсмішніше – в якості єдиного свідка мого «правопорушення» прикордонники в протоколі вказали адвоката Тетяну Монтян, яка в цей момент спала в моєму авто. Прикордонники розбудили Монтян, запросили її в кімнату, де я був ув’язнений, і попрохали розписатись в якості свідка в адмінпротоколі.

Тетяна розписалась у протоколі, після чого пояснила фальсифікаторам все, що вона про них думає. Зокрема Тетяна сказала, що такі виблядки як вони своїм беззаконням розвалюють Україну, яка зараз перебуває в стані фактичної війни з Росією. Але нехай не сподіваються, що Путін їх за це винагородить. Якщо завдяки цим покидькам у погонах, - заявила Тетяна, - Україну окупує Путін, то він перше, що зробить, це повісить тих, хто йому допомагав знищувати нашу державу. Ось, власне цей епізод і був викладений ДПСУ у соцмережі завдяки тому, що всі приміщення прикордонного переходу оснащені відеокамерами.

Особисто я з Тетяною не згоден. Безсумнівно, голова СБУ Василь Грицак та голова Держприкордонної служби Віктор Назаренко роблять усе від них залежне для знищення України як суверенної держави. Але в разі російської окупації з цими високими достойниками нічого не трапиться, а вони стануть точно так ревно служити Путіну, як зараз служать Порошенку.