Громадяни України будуть купувати більш якісний алкоголь?
19.08.2016 13:50

Підвищення мінімальної ціни на алкоголь сприятиме сплаті податків, бо ця продукція буде вироблятися на реальних виробництвах, а не на контрафактних. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив економічний експерт Борис Кушнірук.

Коментуючи ініціативу Міністерства фінансів України підвисити мінімальні ціни на алкоголь, наш співрозмовник повідомляє наступне: «Логіка цієї ініціативи наступна: чим вищою ви робите мінімальну ціну на алкогольні вироби, тим більше ви виключаєте із технології ті виробництва, які випускають фальсифікат за невідомих умов. Коли є висока мінімальна ціна, то магазини не мають права ставити ціну нижче від цього рівня. В першу чергу, це стосується горілки».

Таким чином, констатує економіст, вже не виникає питання щодо того, чи якісним є виробництво.

«Окрім того, підвищення мінімальної ціни сприятиме сплаті податків, бо ця продукція буде вироблятися на реальних виробництвах, а не на контрафактних», - додає економіст.

«Адже якщо неякісний алкоголь буде продаватися за такою ціною, як і якісний, то він тоді втрачає сенс з точки зору тих, хто таке виробництво намагається запускати.

Тому це насправді бійка між тими виробниками, які мають вже налагоджене якісне виробництво, і тими, хто хоче робити контрафактну продукцію низької якості, що виробляється невідомо як і де і потім виставляється за підробленими етикетками та акцизними марками. Частіше за все це роблять в маленьких магазинчиках, які важко проконтролювати. Або домовляються з цими магазинчиками, і ті, щоб до них не виникало питань, роблять знижки на алкоголь. Але все одно це протизаконно, адже є мінімальна ціна, нижче якої поступатися не можна», - пояснює експерт.

За словами Кушнірука, український алкоголь залишається дуже дешевим у порівнянні з продукцією, що реалізується у наших західних сусідів.

«Я зараз не кажу про Білорусь та Росію, бо там теж контрафактна алкогольна продукція», - додає експерт.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новини України - From-UA повідомляло про те, що Міністерство фінансів України ініціює підвищення мінімальних цін на алкоголь.