В якому році громадяни по-справжньому повірили в незалежність України
23.08.2016 13:32

Україна завжди озиралася то на Схід, то на Захід, але зараз ситуація змінилась. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA заявила соціолог, директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

За словами нашої співрозмовниці, для того, щоб Україна була незалежною, держава повинна бути сильною, перш за все економічно. А ми не є такими.

Коментуючи той факт, що лише 38% учасників соцопитування вважають Україну по-справжньому незалежною, експерт повідомляє наступне: «Якщо оцінити всі соціальні дослідження, лише один раз більшість визнала, що Україна є незалежною. Це було після Помаранчевої революції у 2005-му році. Весь інший час люди сумніваються, що Україна є справді незалежною».

В цьому, продовжує соціолог, є певний сенс.

«Весь час Україна озиралася то на Схід, то на Захід (Україна була залежною, як від Росії з її енергоносіями, так і від Заходу з їх кредитами), принаймні до часу Революції Гідності, коли різко помінялися її зовнішньополітичні орієнтації. Зараз ситуація змінилася, але лише в одному напрямку – Україна дійсно стала незалежною від Росії, в силу багатьох цілком зрозумілих причин. До речі, вона позбулася енергетичної залежності, про це мало пишуть, але це сталося. Україна цілком може не купувати газ в Росії, а через західні країни», - констатує Ірина Бекешкіна.

Проте, зазначає експерт, тепер Україна значною мірою залежить від західної допомоги та кредитів.

«Це констатує реальну ситуацію, і тут немає нічого такого особливого. Бо для того, щоб люди і країна були незалежними, держава повинна бути сильною, перш за все економічно. А ми не є такими», - каже директор фонду "Демократичні ініціативи".

Перспективи України, на думку співрозмовниці видання, перш за все, залежать від стану економіки.

«Так, борги беруть всі, і це не є якимось показником, інша справа – це спроможність віддавати борги. А це проблема, бо наша економіка слабка. Ми вже довели, що ми можемо бути сильними у військовому відношенні, але це відбулося під тиском певних обставин», - констатує соціолог.

«На жаль, Україна – це така країна, яка може зробити ривок, але під тиском обставин. Я все-таки оптиміст, і думаю, що важка економічна ситуація, в яку потрапила Україна зараз, вона все-таки стимулює, щоб робити перетворення в економіці, які можливі лише на основі серйозної боротьби з корупцією. Тому що коли заступник міністра юстиції говорить, що в минулому році 90% рейдерських захоплень були успішними, то про що говорити?», - додає Ірина Бекешкіна.

Нагадаємо, раніше соціологи опублікували результати досліджень, з яких стало відомо, як українці ставлять до своєї країни. Лише 38% респондентів, опитаних фондом "Демократичні ініціативи" і Київським міжнародним інститутом соціології, вважають Україну по-справжньому незалежною.