Кияни спіймали ЖЕК на махінаціях з опаленням
19.10.2016 05:34

Жителі 23-поверхівки по вулиці Сверстюка, 52-В звинувачують ЖЕК ТОВ "Новобудова" у шахрайстві та зароблянні на комфорті мешканців узимку.

Про це "Українській правді. Київ" повідомила місцева мешканка Ірина.

"Наш будинок був зданий в експлуатацію 31 грудня 2003 року, з травня 2004 року ми почали сплачувати комунальні послуги. Весь цей час наш будинок знаходиться на балансі та обслуговується ЖЕК ТОВ "Новобудова"", - розповіла Ірина.

За її словами, упродовж більше, ніж 10 років під час опалювального сезону у її та сусідніх квартирах було дуже холодно, тому восени 2015 року жінка та ще один сусід вирішили встановити індивідуальні лічильники тепла.

Під час встановлення теплолічильника у квартирі сусіда, майстер, який проводив ці роботи, усередині перехідної муфти труби, по якій подається теплоносій, виявив якийсь предмет, що перешкоджав повноцінному постачанню теплоносія в квартирну мережу опалення, і якого там не повинно бути за проектною документацією та будівельними нормами.

"Після зняття та розбору муфти, виявилося, що цей предмет є саморобною заглушкою-обмежувачем труби теплопостачання, а саме – 5-копієчною монетою, в якій просвердлено отвір діаметром 5 міліметрів". Також у муфті знаходилася гумова шайба з отвором, приблизно, в 12 мм", - розповіла Ірина.

"Я попросила майстра провести перевірку труб своєї квартири і також знайшла аналогічний незаконний обмежувач в трубі. Після видалення обмежувача батареї в сусідській квартирі розігрілися настільки, що терморегулятори на них довелося переключити з позначки 5 (максимум) на позначку 2", - розповіла Ірина.

Вона наголосила, що доступ до її та сусідового теплопостачальних стояків неможливий без відома когось із них, оскільки ще на початку 2006 року вони встановили додаткові двері до спільного коридору.

"З цього випливає, що вищезазначені саморобні заглушки були поставлені в період до початку 2006 року", - переконана Ірина.

Після розголосу цієї інформації серед сусідів, деякі мешканці виявили бажання перевірити труби в теплових шафах своїх квартир.

"Під час перевірок квартир на 6, 14, 17, 19 та 20 поверхах теж було виявлено подібні саморобні заглушки в трубах теплопостачаня", - наголосила мешканка.

За її словами, через такі заглушки мешканці мали холодні батареї, хоча сплачували, як за гарячі.

"Як нам пояснили спеціалісти – в таких сучасних системах, незаконне встановлення заглушок (обмежувачів) подачі тепла є вигідним для ЖЕКу, як отримувача коштів від споживачів, оскільки це дає можливість шахраювати, привласнюючи суттєву різницю між грошима, сплаченими за тепло споживачами та фактичною оплатою ПАТ "Київенерго", за загальнобудинковим лічильником тепла", - додала Ірина.

Вона наголосила, що всі ці роки люди платили "по повній" за тепло і жодного місяця не мали перерахунку.

За словами Ірини, 7 грудня 2015 року за фактами, викладеними у заяві мешканців, Дніпровський райвідділ поліції відкрив кримінальне провадження по ст. 190 КК України, дане провадження взято на контроль Київською місцевою прокуратурою № 4.

"Сьогодні ми хочемо про це нагадати і попередити киян, може, і в них є такі ж проблеми, щоб вони знали, де шукати причину холодних батарей. У нашій же справі за рік не змінилось нічого. Змінилось два слідчих, у серпні цю справу хотіли „зам’яти"", - сказала Ірина.

"А ось в квартирі – багато чого змінилось! Після того, як слідчий зняв незаконну заглушку в якості речового доказу – температура батарей у квартирі піднялася зі звичайних 35 градусів до 41-42 градусів. Тобто, в кожній із кімнат температура піднялася, в середньому, на 6-7 градусів!", - наголосила мешканка.