Новаторство в руках мавпи: відома архітектор шокована «чорним ящиком» на Подолі
30.11.2016 12:01

Чорний ящик на Подолі – це неймовірна неінтелігентність та відсутність совісті. Про це Главкому повідомила суспільно-політичний діяч, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, народний депутат України I скликання Лариса Скорик.

Оцінюючи нову будівлю Київського драматичного театру на Подолі, яку звели на Андріївському узвозі, співрозмовниця видання навиває її чорним ящиком, що символізує «дике, цинічне ставлення до нашої історичної спадщини, до одного з найбільш романтичних та дорогих серцю кожного киянина вулиць».

«Назвати це можна одним словом – плебейство, що подається під виглядом якогось там модерну. Жодного відношення ні до модерну, ні до сучасної архітектури, ні тим паче до сучасного підходу до містобудування воно не має. Ті жахіття, які відбуваються сьогодні у так званій архітектурі Києва, – хоча її навіть архітектурою назвати не можна – це уособлення в цілому ситуації, що склалася всередині нещасної країни. Ви підіть в урочище Гончари-Кожум’яки (Воздвиженка – елітний та дуже малонаселений район у центрі Києва. – «Главком»), подивіться, що там відбувається. Там зводять величезні будівлі, ставлять крани, щоб будувати ще більші, щоб нівелювати найважче і найдорожче, що є у Києва: рельєф і ландшафт, які вирізняють його серед інших столиць Європи», - каже експерт.

Щодо доречності новаторських будівель як таких в історичному центрі, Скорик повідомляє наступне: «Розумієте, новаторство буває різним. Новаторство, яке здійснює інтелігентний архітектор, це завжди благо. Можна зробити навіть найсучаснішу будівлю тихою, приємною, співмасштабною, як, наприклад, будівля Нідерландського посольства на Контрактовій площі. А коли новаторство в руках мавпи – то граната спрацьовує однозначно».

Будівлю Театру на Подолі архітектор називає бездарністю, яку намагаються прикрити новаторством.

«Хіба воно (новаторство - прим.ред.) має полягати у тому, щоб спотворювати? Тому нові будівлі цілком можуть бути, але вони мають бути підібраними за матеріалом, масштабом, ритмом, розміром. Адже вже давно відомо, як вписувати в об’ємно-просторову історичну тканину нові споруди. Є маса вдалих прикладів. Ті ж голландці показали на Контрактовій, як це робиться. А цей чорний ящик – це ж неймовірна неінтелігентність та відсутність совісті», - додає Лариса Скорик.