В Україні прийняті перші кроки боротьби з дефіцитом вітаміну D
03.12.2016 19:05

1 грудня 2016 року до Києва приїхали найвідоміші у світі спеціалісти з питань боротьби з дефіцитом вітаміну D, щоб поділитися з українськими лікарями інструментами виходу із загрозливої ситуації, що склалася в Україні.

Офіційно стало відомо, що проблема нестачі вітаміну D в організмі існує у 95 із 100 українців. Така ситуація спровокована тим, що в достатній кількості його практично неможливо отримати ні з продуктів харчування, ні внаслідок перебування на сонці.

Професор Владислав Поворознюк (Київ, Україна), доктор медичних наук, професор, президент Української асоціації остеопорозу, озвучив невтішну статистику рівня дефіциту D в Україні. «81,8% дорослого населення мають гостру нестачу вітаміну D в організмі, 13,6% недостатню кількість. І лише у 4,6% українців рівень вітаміну D відзначається у нормальній кількості» — розповів Поворознюк.

Професор Майкл Ф. Холік (Бостон, США), доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету, зазначив, що дефіцит вітаміну D — це широка проблема у всьому світі. «У зоні ризику сьогодні знаходяться всі люди. Доведено, що 80% населення у світі страждають на дефіцит вітаміну D. При чому, більшість не думає, наскільки вітамін Д важливий для організму — наголосив Холік. — Рахіт, про який всі більш-менш знають, це лише вершина «айсбергу» захворювань, до яких може призвести нестача цього елементу. Іншими хворобами є остеомаляція (болі у кістках), цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, ревматоїдний артрит, високий артеріальний тиск, рак».

Професор Павел Плудовські (Варшава, Польща), професор, голова Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS), підтвердив висновки американського колеги. «Вітамін D є важливим для попередження хвороб вірусних, бактеріальних інфекцій, аутоімунних захворювань додав Плудовські. — Наразі в Європі 70% населення також страждають від гострого дефіциту вітаміну D».

Експерти наголосили, що існує лише 2 природних джерела отримання вітаміну D — промені сонця у літній час та деякі продукти харчування. Але їх недостатньо для поповнення запасів вітаміну в організмі. Наприклад, в Україні сонце активне тільки 3 місяці, а гостра нестача ультрафіолету триває з жовтня по квітень. З другого джерела — їжі — отримати достатню кількість також практично не можливо. Бо випивати кожен день по 10 склянок молока, їсти по 500 грамів жирних сортів риби та горіхів — неможливо і некорисно.

Американська асоціація ендокринологів розробила рекомендації, скільки і кому потрібно приймати вітаміну D в день. Фахівці рекомендують щодня додатково давати дітям 1000 МО (Міжнародних Одиниць), дорослим — 2000 МО. Людям з надмірною вагою потрібно приймати в 2-3 рази більше за рекомендовану дозу.

Щодо ситуації в Україні, вітамін D призначають виключно дітям. «Сьогодні ринок препаратів вітаміну D3 складає 460 тис. упаковок в рік, що в грошовому еквіваленті становить 60,76 млн. грн. 73% всіх призначень вітаміну D3 забезпечують педіатри. З них 67% дітям до 3-ох років. Більша частина цих призначень профілактика та лікування рахіту. — розповіла Ліана Максютова, Голова представництва "Фармацевтичний завод "Польфарма" С.А. — Розуміючи зростаючу роль вітаміну D не тільки в педіатричній практиці, але і при лікуванні і профілактиці таких серйозних захворювань як артеріальна гіпертензія, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, хвороби серця, цукровий діабет і навіть рак, ми, як лідер ринку, що має 86% частки з брендом Аквадетрим-водний розчин вітаміну D3, хочемо актуалізувати проблематику і важливість вітаміну D3 для України. І на прикладі світового та Європейського досвіду донести важливість профілактики, яка, як ми всі знаємо, є завжди актуальнішою, дешевшою і легшою за лікування. Наше мета актуалізувати проблему, щоб і наші діти, і всі дорослі були здорові».

Експерти світового рівня разом з близько 200 провідними спеціалістами зі всієї України зібралися в Києві 1 грудня, щоб взяти участь у Першому Міжнародному медичному Форумі на тему «Дефіцит вітаміну D – проблема національного та глобального масштабу». Головною метою заходу є привернення уваги українського суспільства до прихованої епідемії, висвітлення новітніх підходів у профілактиці та запобіганні дефіциту вітаміну D в Україні та отримання світового досвіду вітчизняними спеціалістами.

Статистика щодо загроз, які становить дефіцит вітаміну D:

- 95% українців страждають на дефіцит вітаміну D;

- 73% вагітних та лактуючих жінок на фоні прийому мільтивітамінних комплексів мають D-вітамінний дефіцит;

- 88,9% пацієнтів із алергічними захворюваннями мають дефіцит вітаміну D;

- 53,3% дітей, хворим на бронхіальну астму, страждають від дефіциту вітаміну D;

- 10-15% кальцію з їжі засвоюються в організмі без вітаміну D;

- на 46% збільшується вірогідність виникнення агресивних форм раку простати при дефіциті вітаміну D.

Довідка про спікерів:

Майкл Ф. Холік (Micheal F. Holick), доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Клініки здоров’я кісткової тканини, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету. Доктор Холік — один із винахідників найпоширенішої форми вітаміну D, 25-гідроксівітаміну D3 та активної форми вітаміну D, 1,25-дігідроксівітаміну D3.

Пан Холік є всесвітньо відомим експертом у галузі фітобіології, фізіології, метаболізму та біологічних функцій вітаміну D. У результаті його революційних досліджень з’явилися нові підходи до лікування розладів на основі метаболізму кальцію та фосфатів у кістках та псоріазу. Він є автором більш ніж 500 наукових статей, 200 рецензій та оглядів і 13 книг.

Він був Президентом Комітету клінічної практики з питань вітаміну D у Спілці ендокринологів, який опублікував ключові рекомендації щодо лікування та профілактики дефіциту вітаміну D у дорослих та дітей.

Майкл Холік є лауреатом премій Лайнуса Полінга в галузях здорового харчування та функціональної медицини, має відзнаки Національного інституту здоров’я США за заслуги в галузі клінічних досліджень, а також нагороди Луїса Авіолі від Американської спілки з вивчення кісткової тканини та мінерального обміну. У 2014 році Майкла Холіка було визнано одним із найвпливовіших науковців у світі.

Павел Плудовські (Варшава, Польща) – голова Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS), професор, доктор Дитячого меморіального інституту здоров'я у Варшаві (Children's Memorial Health Institute). Один із провідних фахівців Європи у галузі клінічних аспектів біохімії вітаміну D. Голова Європейської асоціації вітаміну D “EVIDAS” — Міжнародної конференції «Вітамін D — мінімальний, максимальний, оптимальний. Один із авторів практичних рекомендацій із надходження вітаміну D і лікування його дефіциту в Центральній Європі – «Рекомендоване споживання вітаміну D серед населення в цілому і в групах ризику щодо дефіциту вітаміну D».

Владислав Поворознюк (Київ, Україна) – доктор медичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, професор, керівник Українського відділення наукового товариства Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS), президент Української асоціації остеопорозу, директор Українського науково-медичного центру проблем остеопорозу, керівник відділу клінічної фізіології та патології опорно-рухового апарату «Інституту геронтології ім. Д. Ф. Чеботарьова НАМН України».

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.