Україну закликали «помовчати» заради безвізу
09.12.2016 12:38

Ми залишаємо у європейців враження, що надання безвізового режиму — це такий спосіб підняти власний політичний капітал, тому що нема більше про що звітувати. Про це РИА Новости Украина повідомив експерт-міжнародник Василь Філіпчук.

За словами експерта, українців вже дратують будь-які передбачення щодо безвізу.

«У нас якось дуже дивно виходить, ми всі коментуємо, що повинен зробити ЄС, ми не говоримо про те, що ми зробили, ми не говоримо про те, які у нас досягнення, що ми вирішили, які у нас проблеми, ми говоримо про те, що нам дасть ЄС. Це реально дратує, раніше дратувало лише наших європейських партнерів, а сьогодні це дратує вже і українців», - зазначає Філіпчук.

Співрозмовник видання нагадує, що безвізовий режим — це комплекс технічних і політичних складових.

«І якщо по технічним складовим вже і Україна все виконала, і в ЄС більш-менш зрозуміло, коли завершиться технічна робота, тобто далі у нас попереду буде голосування сесійне Європарламенту, потім рішення Ради міністрів і так далі, тобто технічно вже все зрозуміло і нібито великих перешкод на дорозі немає, ніхто ж не відміняв політичну складову», - говорит аналітик.

«Я думаю, якби ми зараз мовчали, то ми би краще впливали на прийняття політичного рішення щодо безвізу, ніж ми безкінечно це повторюємо, повторюємо, повторюємо, тобто ми залишаємо у європейців враження, що надання безвізового режиму — це такий спосіб підняти власний політичний капітал, тому що нема більше про що звітувати. Це моветон, це дуже поганий стиль і зовнішньої, і внутрішньої політики, тому давайте все ж залишимо ЄС робити те, що ЄС має робити», - додає експерт.

Рішення ЄС щодо безвізового режиму Філіпчук асоціює зі ставленням до українців.

«Особисто я залишаюсь оптимістом: з сьогоднішнього дня я підвищую відсоток позитивного ставлення щодо безвізу — 80 на 20, але я би ніколи не говорив зараз 100%, тому що це є позиція ЄС. Ми, українці, не впливаємо на неї», - зазначає спеціаліст.