Лікар Комаровський про дитячі захворювання та прогулянки: коли можна, а коли ні
09.01.2017 11:03

Відомий педіатр Євген Комаровський впевнений, що застудні захворювання у дітей – абсолютно не привід сидіти вдома: на вулицю виходити не лише можна, а навіть необхідно.

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook лікар ділиться ситуаціями, коли не варто боятись прогулянки, а коли, все ж таки, краще поберегтись, повідомляє Обозреватель.

Коли не можна:

- В гострий період інфекційної хвороби - коли дійсно погано: висока температура, слабкість, біль.

- При деяких, досить рідкісних хворобах, коли необхідний строгий постільний режим (типовий приклад - дифтерія).

- Коли хвороба заразна, та й то не завжди (якщо дитина - син лісника, то кір не заважає прогулянкам по лісі).

І всіх інших випадках прогулянка йде на користь: "Свіже повітря сприяє одужанню, і цей фактор особливо актуальний при хворобах дихальних шляхів. Тому гуляти треба, правда, обережно - тут важливіше не змога рухатися, а можливість дихати повітрям, вільним від домашнього пилу. Тому тепліше одягнутися і уникати бігання-стрибання. Якщо складно, то можна просто постояти на балконі – подихати", - запевняє Комаровський.

Також педіатр звертає свою увагу на те, що батьки, які наважились вивести на вулицю застудженого малюка, і почувши кашель, швидко тягнуть його додому, роблять дитині лиш гірше: "Пам'ятайте! При вдиханні прохолодного (холодного) повітря, значно посилюється кровопостачання слизової оболонки бронхів, активізується робота секреторних залоз, зволожується мокрота. Якщо під час прогулянки у дитини з'явився вологий кашель, якого вдома не було, то це дуже (!!!) позитивна ознака, що свідчить про те, що у хворого є реальний шанс викашляти слиз, що накопичилася в легенях. Але варто малюкові на вулиці кашлянути, як його тут же затягують додому. А при цьому відбувається ось що: слиз зволожилася, отже, збільшилася в обсязі - якщо прогулянку припинити, дитині буде важче дихати, і батьки зроблять цілком "логічний" висновок - вийшли погуляти і стало гірше. Тому або доводите розпочату справу до кінця, або не починайте.

При багатьох хворобах, що супроводжуються підвищеним утворенням в дихальних шляхах слизу (коклюш, круп, обструктивний бронхіт), чисте прохолодне повітря є більш важливим фактором в лікуванні, ніж всі ліки разом узяті. Але ще важливіше інше: прохолодне повітря - ефективний спосіб надання невідкладної допомоги при будь-яких проблемах зі здоров'ям, що характеризуються скаргою "важко дихати". До прибуття лікаря - бігом на вулицю", - пише лікар.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.