Що насправді відбувається в Лук'янівському СІЗО
22.03.2017 12:56

Ніякого підвищення зарплатні працівникам Лук'янівського СІЗО з Нового року не було. І каталізатором вчорашнього бунту стало те, що працівники захотіли певних пояснень від свого керівництва. Про це РИА Новости Украина повідомив адвокат, правозахисник Віктор Чевгуз.

Експерт нагадує про те, що зараз йде реорганізація Лук'янівського СІЗО. І навіть працівники такої структури, як кримінально-виконавча інспекція, були виведені за штат, і з першого січня вони не отримують майже половини зарплати.

«Їм не виплачують, але люди носять погони, сподіваються на щось. Мін’юст, а йому зараз підпорядкували цю службу всю і ці установи — СІЗО, кримінально-виконавчі інспекції і всі виправно-трудові колонії підкоряються їм, і тому незрозуміла позиція, керівництво взагалі не пояснило, чому так вони поступають з людьми», - повідомляє Віктор Чевгуз.

За словам адвоката, контролери та охоронники Лук'янівського СІЗО зараз отримують зарплатню у 2 400 гривень.

«Тобто навіть немає сто доларів. Як ви думаєте, за цю зарплату він зможе наймати квартиру, утримувати родину, сам харчуватися? Звідси і корупційна складова в СІЗО, чому вони незаконно приносять туди мобільні телефони, алкоголь, наркотики, все інше», - пояснює співрозмовник видання.

За словами експерта, каталізатором цього своєрідного бунту стало те, що працівники СІЗО захотіли пояснень від керівництва, чому їм протягом трьох місяців не доплачують зарплату.

«Пояснень вони не отримали, тому вчинили такий страйк. Там навіть більше: от є у них юридичні служби, позвільняли всіх юристів, юрисконсультів, і на сьогоднішній день люди вже четвертий місяць взагалі звільнені, і не набирають, ні на кого не оголошують ні конкурс, ні тендер, нічого. Людям нічого не пояснили, люди забирають речі, і їх просто повиселяли з установ, Мін’юст, якщо перекласти на українську мову, це міністерство справедливості. Але навіть не змогли людям пояснити, ні про яку справедливість мова не йде, а вибачайте, по-свинськи з людьми поступили, в тому числі з працівниками СІЗО», - каже Чевгуз.