Кримський сценарій на Донбасі: що ось-ось зробить Путін
23.03.2017 13:00

Прикриваючись українською «блокадою» від негативної західної реакції, Росія інтенсивно готується до роздачі власних паспортів на тимчасово окупованих територіях та підконтрольних Україні частинах Донецької та Луганської областей. Такий висновок можна зробити, спостерігаючи за законодавчою активністю в Державній Думі Росії, пише на своїй сторінці в Facebook аналітик громадської мережі «Опора» Олександр Клюжев.

За його словами, лише протягом останніх декількох тижнів у Держдумі комітет з питань національностей схвалив проект закону про спрощену процедуру отримання громадянства РФ громадянами інших держав, які є «носіями» російської мови.

«Ніхто не приховує, що це проект закону для України і за офіційним планом він має бути проголосований до кінця березня. Основні зміни стосуються скасування вимоги до громадян інших держав подавати до російських органів документи іноземної держави про відмову від поточного громадянства. Необхідність такого спрощення була ще включена до послання Путіна зразка 2012, але реалізація почалася саме у січні 2017 року», – написав аналітик.

Олександр Клюжев наголошує, що резолюція парламентських слухань комітету з питань СНД рекомендує уряду РФ оперативно розробити законодавство: про повну міграційну амністію мешканцям територій України, підконтрольних «ДНР» та «ЛНР», які з тих чи інших причин раніше порушили міграційне законодавство Росії; скасування для мешканців територій України, підконтрольних «ДНР» та «ЛНР», трудових патентів і створення для них преференцій на ринку праці; спрощення для мешканців територій України, підконтрольних «ДНР» та «ЛНР», процедури набуття російського громадянства та отримання документів для постійного проживання.

«Хоча самі рекомендації цього не включають, але російські депутати закликають поширити ці преференції і на підконтрольні нашій державі території Донбасу. Попередня схема реалізації задачі була вже оголошена через Захарченка, який «гарантує» оформлення визнаних Росією документів для мешканців підконтрольної державі частини Донецької та Луганської областей. Не чекаючи урядових законопроектів, окремі депутати Держдуми вже внесли на експертні ради фракцій проекти відповідних змін», – підсумував Клюжев.