Топ-7 програм для Windows, які потрібно негайно видалити
26.03.2017 13:32

Можливо, ви читаєте це на своєму Mac, але ноутбук або віртуальна машина з Windows у вас, швидше за все, є. Наприклад, для того, щоб вирішувати за допомогою ОС від Microsoft ті завдання, які в macOS вирішити досить проблематично. На цей випадок є сенс скористатися керівництвом з видалення непотрібних додатків на Windows.

Перш за все – де знайти ці встановлені програми. Якщо у вас Windows XP, будь ласка, все ж видаліть її цілком або знайдіть їй інше застосування. Якщо у вас Windows 7, 8 або 10, то зайдіть в настройки і наберіть в пошуку «Програми» або «Видалити». І те, і інше дозволить вам знайти пункт «Установка і видалення програми». Нас сьогодні цікавить частина «Видалення».

Якщо ви завантажили список вперше, ви можете здивуватися достатку всяких незрозумілих програм. Це нормально – як пише Delfi , їх дійсно так багато.

1. Microsoft Silverlight

Колись наявність різних розширень і надбудов для браузерів було просто необхідно для перегляду сайтів. Однією з таких надбудов була Microsoft Silverlight, проте, сьогодні ця технологія практично не застосовується, так як навіть сама Microsoft припинила її підтримку – в браузері Edge в Windows 10 її, наприклад, вже немає слова «зовсім». Так що знаходите і сміливо видаляйте – навряд чи в інтернеті залишилися сайти, які прямо ось вимагають наявності Silverlight.

2. Все, в назві чого є «Toolbar»

Bing Bar, Google Toolbar for Internet Explorer, Ask Toolbar, Yahoo! Toolbar, Babylon Toolbar, Yandex Toolbar- ім’я їм легіон. Все, що вони роблять – захаращують ОС своєю присутністю. Можна видаляти рішуче, швидко і безжально, так як якщо цих надбудов було багато, то їх видалення позитивно позначиться на швидкості роботи.

3. Майже всі, в назві чого є «Cleaner»

Ще один клас програм, колись популярний, але сьогодні в основному даремний – всякі «Чистилки», які обіцяють прискорити роботу комп’ютера і захистити його від всякої зарази. Від троянів найкраще захищають повноцінні антивіруси, а чистити реєстр або видаляти тимчасові файли в століття, коли вільне місце на диску обчислюється терабайт, а пам’ять – гігабайтами, справа досить безперспективне.

Єдиний виняток з цього правила – якщо пам’яті мало, диск теж не гумовий, то залиште CCleaner, так і бути. Він вже не зовсім те, що був колись, але в певних ситуаціях і як ми вже сказали на слабких машинах, може допомогти.

4. Java

Ще один привіт з минулого. Якщо ви працюєте з якимись спеціальними програмами або веб-сервісами, Java вам може бути потрібна. Але якщо ви звичайний користувач, якому від комп’ютера потрібен інтернет, фотографії подивитися і в ігри пограти, то Java можна сміливо сказати «Давай, до побачення».

Втім, запам’ятайте, що ви її видалили. Якщо щось раптово незабаром перестане запускатися, доведеться сходити, скачати і встановити заново.

5. Skype Click to Call

Якщо ви не використовуєте Skype, його краще видалити повністю. В іншому випадку, є сенс відмовитися від цієї «надбудови», яка може бути корисна лише тим, хто перетворив Skype в свій телефон за замовчуванням і раз у раз телефонує з його допомогою по всіх номерах, які тільки зустрічає в інтернеті. На функціонуванні Skype видалення цього плагіна ніяк не позначиться, а працювати ПК може почати швидше.

До речі, будьте пильні – Skype обов’язково спробує встановити надбудову знову при першій слушній нагоді.

6. QuickTime

QuickTime не дуже популярний на Windows проте, якщо з якоїсь причини він встановлений на вашому комп’ютері, програму краще видалити. Розробники виявили в QuickTime для Windows дві критичні уразливості , що дозволяють віддалено запускати довільний код на комп’ютері, після відкриття спеціальної веб-сторінки або файлу. На сьогоднішній день атаки з використанням даних проломів не зареєстровані, однак, що буде завтра – невідомо.

Незважаючи на серйозність вразливостей, в Apple не будуть їх виправляти, так як вирішили припинити підтримку QuickTime для Windows. Останнє оновлення для цього додатка вийшло в січні 2016 року, проте більше оновлень, в тому числі і виправлень помилок не планується. Користувачам настійно рекомендується більше не використовувати даний продукт. В цьому відношенні QuickTime для Windows повторює долю Windows XP і Java.

7. «Сміттєві» програми виробників ноутбуків, принтерів і т.д.

Кожен виробник ноутбуків і багато виробників периферії, на зразок принтерів, фотоапаратів та іншого, так і норовлять встановити в ОС всіляке сміття, причому ставлять його разом з Windows, фактично ще на заводі. Найчастіше зрозуміти, що з цього хоч трохи корисно, а що ні – складно. На цей випадок рекомендується встановити просту утиліту Should I Remove It? , Яка проведе аудит встановлених програм і підкаже, що варто зберегти, а що марно і навіть шкідливо.