Які чотири продукти є смертельно небезпечними
22.04.2017 06:25

Серцево-судинні хвороби вже багато років займають перше місце серед причин передчасної смертності в багатьох країнах, і, як випливає з висновків вчених, причина цього - наші харчові звички.

Головним елементом харчування, якого не вистачає більшості населення Землі, дослідники назвали поліненасичені кислоти Омега-3, пише Бджола.

І назвали ще 5 життєво необхідних елементів і 4 продукти, які можуть істотно скоротити наше життя.

Щоб забезпечити свій організм необхідною кількістю Омега-3, бажано кожні 2-3 дня з'їдати по 200 г жирної риби, наприклад, скумбрії, форелі, сьомги або сардин. Найбагатше рослинне джерело омега-3 - лляне масло, а також лляні насіння. Серед горіхів рекордсменами за змістом цих корисних жирів є волоські.

В принципі достатньо щодня з'їдати по одній жмені суміші з горіхів, краще всього мигдаль плюс кешью. У суміш з насіння можуть входити гарбузове, соняшникове, льняне насіння, насіння Чіа. Насіння можна додавати в каші і мюслі.

Бажано, щоб овочі були у вас на тарілці при кожному прийомі їжі. Чим менше вони оброблені (проварені, запечені, засмажені), тим краще. Намагайтеся вибирати овочі різних кольорів і стежити, щоб ці кольори регулярно змінювалися. Картопля в ці 400 г не входить!

Вчені радять відмовитися від звички їсти фрукти як десерт. Навпаки, починати сніданок, обід або вечерю слід саме з фруктового салату. Також їм можна замінити сік або чай. Крім того, фрукти будуть прекрасним перекусом замість бутербродів або печива.

Цільнозернове борошно - як пшеничне, так і житнє обдирне - знайти досить легко. Його можна використовувати для приготування млинців, хліба і випічки. Цілісне зерно цінно передусім клітковиною - воно допоможе позбутися від зайвої ваги, поліпшити травлення і забезпечити баланс мікрофлори кишечника. Наприклад, вівсянка на сніданок і темний рис як гарнір на обід.

Інші поліненасичені жирні кислоти містяться в рослинних оліях, горіхах, авокадо. Наукові дослідження показали, що заміна тваринних жирів (вершкового масла і жирного м'яса) і вуглеводів (солодощі, випічка) на ПНЖК значно покращує показники здоров'я і продовжує життя. Щоб відчути позитивні зміни, необхідно отримувати 11% калорій в день у вигляді ПНЖК. На практиці це означає, що краще заправляти салат не сметаною, а олією. Найбагатші джерела корисних ПНЖК - оливкова, рапсова, сафлорова. Досить використовувати дві столові ложки такої олії в день.

І чотири продукти, які потрібно максимально обмежувати в своєму раціоні:

Червоне м'ясо

Безпечна норма - блюдо з яловичини, свинини або баранини раз на тиждень.

Цукор

Дорослій людині бажано з'їдати за добу не більше 25 г цукру, це 6 чайних ложок, включаючи цукор у всіх продуктах і напоях. Однак експерти радять намагатися знизити і ці показники.

Перероблене м'ясо

Ковбаси-сардельки-сосиски рекомендується не їсти взагалі.

Сіль

Допустима норма для людей без серйозних хронічних захворювань - 2 г в день, включаючи сіль у всіх продуктах. Більшість людей вживають значно більше.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.