Волонтерка порадила, як привити російськомовним українську
27.05.2017 18:19

Ті, хто каже, що вивчити українську мову нереально – просто цього не хочуть.

Таку думку на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook висловила відома волонтерка Наталя Юсупова.

За словами волонтерки, коли вона вчилася у школі, до української мови ставилися несерйозно. Саме тому вона довгий час спілкувалася виключно російською. Але війна все змінила.

"Мій син вчиться в Британії 6 років, у сім'ї і з друзями він завжди говорив російською. Війна в Україні вплинула на багатьох і на мого сина зокрема. Він сміється і каже, що російською говорить тільки зі мною і з бабусею, ну і є у нього один росіянин татарського походження. Весь інший час він висловлюється англійською й українською. Він дуже красиво говорить рідною мовою, пише і читає новини, дивиться фільми українською, і це живучи в Британії", – написала Юсупова.

За словами волонтерки, їй соромно, що поки не володіє українською так, як хотілося б.

"Як кажуть – краще пізно, ніж ніколи. Я прошу своїх подруг і знайомих говорити зі мною тільки українською – я так швидше вчуся. Читаю і дивлюся фільми, запам'ятовую. Звичайно, ще складно, це ломка, але я зловила себе на думці, що часто хочу що-небудь сказати українською і думаю, як це перекласти російською", – зізналася Юсупова.

На її думку, громадяни України повинні знати державну мову. А ті, хто каже, що це важно чи нереально, бо вони російськомовні – у них просто немає бажання.

Вона вважає, що привити українську мову російськомовним можна, наприклад, шляхом тестування.

"Я вважаю, що люди в будь-якій країні мають право говорити мовою, якою їм зручно, але знати мову країни, маючи паспорт громадянина, це необхідність! Усі плювки і скандали щодо "мови окупантів" і "хохляцької" вважаю неприпустимими обзиваннями в цивілізованому суспільстві. У багатьох країнах при отриманні паспорта здається іспит на знання офіційної мови. Вважаю це дуже правильною дією. Мало того, в Данії кронпринцеса Мері перед тим, як вийти заміж за принца цієї країни, вивчила національну мову, це була умова, поставлена їй державою. Ось так. Тому ті, хто говорить "Ми російськомовні і не можемо", – ви просто не хочете, а треба", – підсумувала Юсупова.