Нова вимога бюрократів від освіти: вчителів змушують стежити за учнями
31.05.2017 19:46

Департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації наказав учителям шкіл Київської області під час канікул щотижня надавати відомості про те, де у цей момент перебувають їхні учні.

Про це у своїй колонці на сайті Українська правда написав директор школи №148 м. Києва, вчитель зарубіжної літератури та медіаграмотності Сергій Горбачов.

За його словами, про таку вимогу вперше зазначила вчителька з Обухова Київської області. Пост вона розмістила на сторінці в соцмережі Facebook.

"Написала, що їм на нараді у школі наказали під час канікул кожного тижня, не пізніше четверга, надавати відомості про те, де у цей момент знаходяться їх учні. Процитувати цей допис наразі я не можу, бо скріншот не встиг зробити, а після розголосу авторка його видалила: найвірогідніше – через тиск місцевих чиновників від освіти", – написав Горбачов.

За його словами вчителя, ця вимога описана в п. 1.10 Наказу Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації №123 від 03.04.2017.

На думку Горбачова, така вимога є досить дивною й абсурдною. Де саме перебувають діти під час канікул – то виключно справа і відповідальність їхніх батьків, а не школи.

"Школа не те, що не може, але й не має права втручатися у приватне життя родини і вимагати відомості про те, де саме перебувають діти. Навіть якщо не брати до уваги правові підстави цього дивного процесу, виникає безліч запитань до технічної реалізації цієї вимоги та й взагалі – її доцільності", – обурився вчитель.

За його словами, навіть якщо уявити, що вчителі підтримали таку ідею. Виникає глобальна проблема – як саме це реалзовувати?

"От уявіть собі: ви десь собі відпочиваєте, а вам кожного тижня дзвонить класний керівник і цікавиться: а де це ви зараз? А що робить ваша дитина? А скільки коштів ви витратили на відпочинок вашої дитини? А кому ці кошти сплатили? Варіанти відповідей батьків уявіть самі. Від найввічливішого: вибачте, це наша приватна справа – до виразно нецензурних", – написав Горбачов.

Окрім цього, він не розуміє, з якою метою з’явився цей наказ.

"Припустимо, вчителі сумлінно обдзвонюють батьків, директор школи кожного четверга так само сумлінно шле звіти до району, а той – до області…І що? Яка реальна користь від цієї оперативної інформації? Що, крім задоволення своєї потреби у папірцях, може зробити Управління освіти, дізнавшись, наприклад, що дитина у липні перебуває у спекотному та задушному місті, а не відпочиває на морі?" – поцікавився вчитель.

Вимога обурила користувачів соцмережі. За їхніми словами, те, де дитина перебуває влітку – приватна інформація, яку випитувати у школі не мають права.