Ціна на газ для населення може вирости в 2 рази
05.07.2017 06:55

Підвищення ціни на газ для населення в останні два роки призвело до згортання платоспроможного попиту пересічних українців, оскільки вони змушені значно більшу питому вагу своїх доходів платити за блакитне паливо.

За оцінками експертів в результаті чергової пертурбації на ринку газу ціни на блакитне паливо для українських громадян знову зростуть, пише crisis.in.ua.

На думку заступника голови «Київгазу» Юрія Лебедєва, якщо компанія «Нафтогаз» відмовиться від послуг облгаззбутів, то ціна газу для боржників зросте у 2,5 – 3,5 рази. Експерт пояснив, що у випадку прямих поставок газу від компанії «Нафтогаз» абоненту-боржнику доведеться платити за блакитне паливо по промисловій ціні з коефіцієнтом 2. Наприклад, у травні відповідна ціна складала 18,24 гривні замість 6,95 гривень за 1куб.м.

За словами Лебедєва, у Києві приблизно 30 відсотків абонентів не вносять плату за газ вчасно. У випадку розрахунку за блакитне паливо з облгаззбутом до боржників не застосовувалися штрафні санкції і не нараховувалася пеня, а навпаки надавалася можливість провести реструктуризацію боргу. Проте у випадку прямих поставок від компанії «Нафтогаз» з боржниками за газ по всій Україні почнуть працювати колектори.

Питання ціни на природний газ вже не перший рік турбує всіх без винятку громадян України. Громадяни задаються питанням: чому добуваючи в середньому 20 млрд. куб. м. власного природного газу вони отримують блакитне паливо за драконівськими цінами. Ринок природного газу й надалі залишається непрозорим через наявність схем, які дозволяють українським олігархам отримувати надприбутки.

Уряд за період з 2014 по 2017 рік так і не спромігся навести лад на ринку природного газу, тому в найближчому майбутньому варто знову очікувати зростання ціни на блакитне паливо.

Нагадаємо, що підняття ціни на газ для населення в останні періоди пов’язувалося, за версією представників Уряду, з вимогами МВФ перед наданням чергового траншу. Натомість собівартість видобутку природного газу разом з інвестиційною складовою відновлення мереж та нарощення обсягів видобутку складає 2500 грн. за одну тисячу кубічних метрів.

В цілому населення спожило в 2016 році близько 12 млрд куб. м. природного газу, котрий Нафтогаз в середньому продавав по 6835 гривень за тисячу куб.м. З огляду на це, облгазам необхідно було витратити на закупівлю даного енергетичного ресурсу близько 82 млрд. грн.

Разом із тим, середня ціна реалізації природного газу для населення з врахуванням субсидій склала близько 5000 грн. В результаті облгази отримали виручки на 60 млрд. грн., а також компенсацію з місцевих бюджетів в розмірі 47 млрд. грн., що за вирахуванням витрат принесло енергетичним олігархам близько 25 млрд. грн.

Чергове підняття ціни на газ для населення, в тому числі і збільшення пені за заборгованість, може призвести до соціальних потрясінь, оскільки населення у зв’язку з відсутністю реального збільшення власних доходів не зможе платити надмірно завищену ціну за блакитне паливо. За таких умов врешті-решт прийдеться запровадити прозорий механізм на продаж населенню природного газу власного видобутку, що за умови зниження величини ренти, яка присвоюється газовим монополістам, вдасться знизити ціну на блакитне паливо для українських громадян.