Справа Полякова задає більше питань до методів діяльності НАБУ, ніж до підслідного – експерт
11.07.2017 09:38

"Намагання заробити міжнародну популярність, виправдати надію західних партнерів та українського населення, призводять до низки помилок та недоопрацювань детективів головного антикорупційного органу.

В погоні за кількістю звинувачених депутатів, правоохоронці програли в якості частини розслідувань" – вважає політичний експерт Олег Лісний, коментуючи перспективи "депутатських" справ.

"До прикладу, намагання зв’язати справу Розенблата із депутатом фракції Народного фронту Поляковим - помітний промах антикорупціонерів. Другий - це відсутність поважної доказової бази по цій справі, адже жодних коштів ні у Полякова, ні у його помічників вилучено не було, а наприклад, мічені купюри по купленому ним телефону були вилучені тільки через 7 місяців, що знову ж таки наводить на сумнів реальності фактажу.

Чи намагання силовиків викрасти телефон дружини підслідного та легалізувати це як виїмку, уже заднім числом – змушують задуматися про методи діяльності антикорупціонерів та задатись питанням, чи не стали вони жертвою дещо завищених суспільних очікувань громадян" – вважає експерт. «Якщо вже в депутатської дружини вихоплюють телефон на вулиці, то чи є захищеними від таких методів збору доказів звичайні громадяни?»

"В той же час, навіть якщо буде доведено до вироку хоча б одну із 5-ти депутатських справ, активність НАБУ уже можна буде вважати частково результативною, адже по-перше, "бурштинова мафія" вперше за три роки отримала прізвища, реальних людей, більш того - із президентської фракції. І показником успіху буде викриття посадовців, які прикривають нелегальний видобуток, - у середовищі виконавчої влади і прокуратурі. По-друге, корупціонерам середньої руки буде зрозуміло, що навіть депутатський значок чи членство в БПП не рятують від правосуддя.

Але в той же час, найбільші казнокради в цій країні все ж таки залишаються недоторканними. І на цьому антикорупціонерам варто зосередити свою увагу. Бо ніхто не повірить, що суми в 5, 6 чи навіть 300 тисяч доларів – це максимальні суми, які задовольняють наших державних злодіїв, а Дейдей чи Лозовий - найбільші корупціонери", – прогнозує політолог.

"У антикорупціонерів є спокуса трохи вийти за межі закону у зборі доказів чи роздуванні справ, але все одно, вони повинні використовувати тільки законні методи. І дуже важливо це не забувати, оскільки використання заборонених прийомів автоматично переводитиме із чину державного силовика в розряд такого ж підслідного, що зрозуміло що, матиме уже свої наслідки. Та і справи, побудовані на неправомірно отриманих доказах, легко розваляться в суді. А результат роботи правоохоронного органу - це не прямі трансляції і шоу, а реальні вироки" – на останок додав Лісний.

Нагадаємо, що фракція БПП виключила зі свого складу народного депутата Борислава Розенблата на засіданні в понеділок. В той же час, його колишні колеги заявили про намір голосувати за притягнення його до відповідальності, але не за затримання та арешт.