Уляна Супрун порушує базові правила державного управління - експерт
24.07.2017 15:32

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоровя Уляна Супрун цього тижня відзначилася черговим публічним скандалом, відмовившись лікувати українців. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написав лідер Радикальної партії Олег Ляшко, де вказав, що в.о. мінстра не реагує на депутатські звернення депутатів фракції РПЛ. Котрі стосувалися лікування громадян, які зверталися до депутатів під час прийому виборців чи письмово. У.Супрун відповіла О.Ляшку, що не буде забезпечувати допомогу таким громадянам, бо депутати від РПЛ голосували проти її законопроекту в сесійній залі.

Видання From-ua звернулося за коментарем щодо політичної оцінки даної ситуації до політолога Вадима Карасьова.

«Відмова адекватно реагувати на депутатські звернення - це не лише порушення законодавства про Кабінет міністрів, але і порушення базових принципів державного управління» - вважає експерт.

«Зрозуміло, що пані Супрун може мати певні негативні сентименти до Радикальної партії та її лідера, в силу різного бачення медичної реформи та не підтримкою радикалами проекту в.о. міністра, який нещодавно розглядався у Парламенті.

Проте, за результати голосування депутати у всіх демократичних країнах несуть виключно політичну відповідальність перед своїми виборцями, і ніякої іншої відповідальності, чи дискримінації депутатів за політичною ознакою жоден орган влади чи посадова особа не може допускати» - додає Карасьов.

«Міністр зобовязаний спілкуватися з будь-яким депутатом, незалежно від того, подобається йому політична позиція обранця чи ні. Власне, порушення цих норм - це порушення присяги державного службовця, і може стати підставою для звільнення саме з таким формулюванням.

З таким підходом до роботи з депутатами У.Супрун має всі перспективи провалити всю медичну реформу. І без цього ряд положень, пропонованих командою Супрун, є суперечливими. Але після сварок з профільним комітетом, а тепер ще і публічним скандалом з опозиційною фракцією - субєктивні фактори лише посилять шанси реформи бути проваленою. Справжній політик – союзників, створює коаліції на підтримку своїх ідей, програм і рішень, а не збільшує кількість опонентів і конкурентів.

Є ще один вимір цієї проблеми - етико-політичний: порушена клятва - це клятва Гіппократа, і у нас кожен лікар її приймає, і зобовязується лікувати пацієнтів незалежно від їх політичних поглядів. Якби на батьківщині У.Супрун міністр-республіканець надав подібну відповідь конгресмену-демократу, ми би побачили не просто скандал і крах політичної кар'єри такого міністра, але і удар по всій його партії» - на останок додав політолог.