«Руській мір» прийшов до Білорусі. ФОТО
25.07.2017 23:35

В білоруському місті Івацевичі пройшов досить дивний захід під російським прапором.

Зокрема, в сухопутному місті встановили пам’ятник-маяк морякам СРСР і серед 9 моряків-білорусів, нагороджених званням Героя Радянського союзу під час Другої світової війни, немає жодного з цього міста, як і серед 74-х білорусів-моряків жодного адмірала.

Але, за словами заступника голови місцевого райвиконкому Олександра Великосельця, для пам’ятника знайшлися місце і гроші.

«Завдяки ініціативній групі військових моряків, які проживали в місті Івацевичі, виникла ідея створення і встановлення пам’ятного знака уродженців Білорусі, які служили у військово-морському флоті. Райвиконком підтримав ініціативу і дав місце для встановлення пам’ятного знака, який зараз прикрашає наше місто», – заявив він.

У заході брали участь і представники православної церкви. І місцевий священик Григорій заявив, що «великий Радянський Союз розвалили зовнішні вороги», «але наш російський народ завжди був народом-миротворцем».

Після офіційної частини було піднято російський триколор, а військовий у відставці поцілував червоний прапор «Трудова доблесть Росії», подарований росіянами.

Громадський активіст Вадим Мінчук зазначив, що підняття російського прапора, а не хоча б червоного радянського, наочно продемонструвало ідею свята.

«По-перше, це російський прапор, що вже саме по собі викликає деякі питання. Ці люди служили в російській армії, на російському флоті або на радянському? Причому тут Росія? Ще важлива річ – те, як все це відбувалося: вшанування з боку держави і православної церкви», – зазначив він.