Скільки і як українцям доведеться платити за газ з осені
29.07.2017 08:16

Згідно з меморандумом про співпрацю з Міжнародним валютним фондом, вже восени Україна повинна розділити газовий тариф на дві складові: ціна блакитного палива і вартість розподілу

Фактично, це означає введення абонентської плати на газ, пише Політека.

“До кінця вересня 2017 ми внесемо подальші зміни в Постанови Кабінет міністрів № 758, якими відділимо тарифи на поставку і розподіл газу і ціну на газ як товар”, – йдеться в меморандумі.

НКРЕКУ планувала внести абонентську плату до кінця травня цього року. Відповідні постанови вже було прийнято, але рішення відстрочили.

Якби постанова набрала чинності, українцям, які використовують газ тільки для підігріву їжі (а таких більшість), довелося б платити більше. А ось тим, хто використовує газ для опалення, абонентська плата допомогла б заощадити.

Кабмін також планує скасувати розстрочку на опалення. Нагадаємо, українці без субсидії в минулому опалювальному сезоні могли оформити розстрочку і платити за опалення в два рази менше, але весь рік. Такою можливістю скористалися тисячі сімей, яким не покладена субсидія.

Зміни каснутся і субсідіантов. Ще в травні уряд скоротив соціальні норми споживання, на які нараховується субсидія. Раніше на опалення газом давали 5 кубометрів на квадратний метр, цієї осені буде всього 5 кубів.

Крім того, скоротили і норматив центрального опалення – з 0,0548 до 0,0431 Гкал на квадратний метр. Родині, які витрачали рівно за нормативом, доведеться або економити, або частина суми оплачувати без субсидії. Наприклад, в лютому цього року субсидія покривала 3,28 Гкал тепла на опалення квартири площею 60 квадратів, а в жовтні цього року на таку ж площу субсидія компенсує всього 2,58 Гкал.