Цілий регіон України на межі колапсу: екологи б'ють на сполох
29.07.2017 10:39

На Полтавщині цілі села опинилися за крок від екологічної катастрофи через збільшення обсягів видобутку газу.

Про це йдеться в сюжеті програми "Подробиці", пише znaj.ua.

Місцеві скаржаться: нові бурові вишки з'являються мало не щодня, а нещодавно забруднена вода дісталася до колодязів. Люди змушені дихати отруйними випарами спаленого газоліну.

За словами мешканця села Коломацьке Віктора Бершака, цю воду не те що неможливо пити, а й нюхати навіть страшно:

"Різко впала вода, зараз в колодязі десь метр води, а по-друге, вона смердить і такі плями з'явилися. Ну і вона каламутна вода. Такий запах, ну хімією віддає".

Його односельчанка Раїса Іванівна і взагалі стверджує, що у колодязі – тільки мул. Непокоїть людей перш за все зникнення ставків, які буровики знищують заради власних потреб.

Для остаточної оцінки небезпеки необхідні численні дослідження, проте у людей своя думка вже давно сформувалася.

Проти таких методів видобутку газу виступають також громадські організації:

"Люди проти гідророзривів, проти подальшого знищення природи, вони пішли іншим шляхом. Вони зараз ці гідророзриви оформляють, як реконструкцію старих свердловин. Немає єдиного узгодження з територіальними громадами", - заявив активіст Олександр Лишенко.

Робота буровиків приносить не тільки шкоду здоров'ю, а й матеріальні збитки цілій області – невелика субвенція з бюджету не покриває витрат. В якості альтернативи запропонували підписати угоду на 30 мільйонів гривень, але й вона не компенсує завданої шкоди.

Як виявилося, у підприємства є ліцензія на видобуток палива і займаються вони цим вже два роки, хоча спеціальний дозвіл від обласної ради вони не отримували. Та й самі депутати не хочуть видавати його газовикам

"Нехай звертаються в мінприроди, ми готові вислати нашу комісію, нехай перевірить. І комісія запрошує, яким чином діяти далі", - коментують у Міністерстві екології.

Слід відзначити, що жодної реакції з боку представників "Укргазвидобування" поки що не було.