Екс-міністр про скорочення стипендій: Ми втратимо якість української освіти
16.08.2017 12:42

При нинішньому рівні життя українців звалити навантаження на утримання та навчання дітей на плечі батьків - нереально, вважає екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко, повідомляє РИА Новости Украина.

За словами співрозмовника видання, в США практично стипендії не виплачують всім студентам, але там доля зарплати в ВВП сягає 74%.

«Тобто у них роздається вся зарплата людям на руки, вони платять податки, а потім батьки, маючи зарплату 3000, 5000, 7000 доларів, утримують своїх дітей. Або діти беруть кредити і самі себе фінансують: це підручники, посібники, харчування, проживання і так далі. Другий спосіб: це коли держава збирає з людей високі податки, і за рахунок податків утримує студентів, платить за навчання і дає їм невеликі стипендії. В Україні сьогодні доля зарплати у ВВП приблизно 32%. В США — 74%. Тому перевантажити сьогодні це навантаження на утримання і навчання дітей на плечі батьків є нереальною ситуацією», - зазначає екс-міністр.

За словами Ніколаєнка, відсутність стипендій може викликати навіть зменшення явки на заняття.

«У нашому університеті десь більше половини дітей навчається з районних центрів, сіл, селищ, це талановиті діти, але ви знаєте, що там безробіття в багатьох моментах, або зарплати дуже низькі. Так от, коли отримали діти 70%, то ми мали стипендії від загального числа тих, хто йде на держзамовлення, то ми мали явку на навчання порядку 87-90%, 85% — це найнижче. Тобто діти ходили на лабораторні, студенти навчалися і так далі. Як тільки цю планку понизили до 45%, у нас десь 1700 дітей менше отримували стипендію, приблизно десь на 1200-1300 осіб зменшилася явка на заняття. Чому? Студенти пішли працювати. Але якби ж вони пішли працювати за спеціальністю, я би двома руками — за. А вони пішли працювати в кафе, вночі розвантажувати щось, в їдальні, якісь супермаркети, розкладати товари, і деякі там цілий день сидять. У результаті, вони не справляються з навчальним процесом, отримують негативні оцінки, ми їх відраховуємо, переколошматили навчальний процес і так далі», - пояснює експерт.

За словами Ніколаєнка, доти, поки наше суспільство, батьки, не зможуть утримувати своїх дітей, поки воно не стане заможнішим, відміняти ці стипендії — це суттєво погіршувати якість навчального процесу.

«Можливо, кажуть, в університеті Шевченка на окремих факультетах їздять на мерседесах студенти на заняття, у нас не їздять на мерседесах, у нас навіть на ланосах не їздять на заняття, і на жигулях, а їздять автобусами. Тому, я хочу сказати, якщо у нас сьогодні 2/3 бідних студентів, то я би подумав ще про кредитування з нульовим відсотком, або якісь пільги для студентів, які за контрактом навчаються», - констатує співрозмовник видання.