Навіщо насправді НБУ посилює вимоги до аудиторів
19.08.2017 12:42

Втрачені кошти вкладників в українські банки, імовірно, повернуті не будуть, тому в майбутньому велика відповідальність буде лежати на аудиторських компаніях. По це в коментарі РИА Новости Украина розповів експерт Руслан Чорний.

Співрозмовник видання нагадує, що в останній час було закрито більше 90 банків і, звісно, люди втратили кошти.

«Фактично бізнес втратив більше 400 мільярдів гривень своїх грошей, які вийшли з нашої економіки і зникли. Вони були вкрадені фактично власниками банків і також людьми, які не повернули кредити. Постає питання, хто винен. Тому що аудитори проводили кожен рік перевірку банків і не знаходили там кредитів. Це те, що ми зараз бачимо на прикладі ПриватБанку, тобто 97% юридичних осіб було фактично привласнено власниками. Звісно, постає питання, куди дивились аудитори і чому така ситуація склалася. І чому ніхто про це не звітував з НБУ», - зазначає Чорний.

«Нібито серйозні контори, нібито великі фірми, в тому числі, з міжнародним досвідом такі, як PricewaterhouseCoopers, до яких зараз накладені санкції і взагалі вона, певно, втратить можливість працювати в Україні, одна з чотирьох величезних міжнародних компаній. Тому, дійсно, постало питання, що треба якось сильніше дивитись за цими аудиторами, дивитись, щоб не було таких випадків, щоб не поставало питання, хто винен і кого треба карати. Тому що ці гроші не повернуті і повернуті не будуть, напевно», - додає експерт.

За словами спеціаліста, в Україні аудитом банків опікуються приватні структури, які мають свою звітність і свої доходи: «Те, що банк обирав аудитора і якщо він його вибирав, він платив йому за аудит немаленькі кошти».

«Зараз НБУ пробує цю ситуацію змінити, посиливши вимоги до аудиторів і посиливши їхню відповідальність до цих самих звітів, щоб вони більше такого не робили. Фактично, я сподіваюсь, що це призведе до того, що, як мінімум, більшість аудиторів не зможе йти на поводу у менеджменту банку і не помічати якісь речі, які там не мають відбуватись щодо кредитного портфелю», - каже Руслан Чорний.

Якщо банки і надалі матимуть можливість обирати аудиторів, зазначає експерт, це може призвести до корупції в самому НБУ.

«Тому що НБУ дається можливість вибирати, кому кого назначати, і це шлях до корупції. Саме такий шлях, який є зараз, його потрібно змінювати і, я сподіваюсь, що якраз такими змінами НБУ змусить аудиторів серйозніше ставитися до своєї справи... Ми бачимо, що банки вже залишили український ринок, невеличкі банки і всі, хто мають зараз капітал більш 200 мільйонів гривень. Це достатньо серйозні установи і до них має бути досить прискіпливе відношення з боку аудитора. І тому аудиторські компанії, які виграли в тендерах на перевірку в кожному банку, вони мають досить детально дивитись на всю інформацію, яка йому подається», - каже співрозмовник видання.