Боротьба за землю: Україна ризикує повторити сумну долю Аргентини та Чилі
12.09.2017 13:20

Зараз йде світова боротьба за землю, і Україна має встояти. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла Генеральний директор Центру аграрних реформ Любов Молдаван.

Коментуючи заяву міністра фінансів України Олександра Данилюка про те, що впровадження земельної реформи більше не є обов'язковою умовою отримання траншу Україні від Міжнародного валютного фонду, наша співрозмовниця зазначає наступне:

«МВФ до земельного ринку не має ніякого відношення. МВФ задає питання: покажіть мені, звідки ви візьмете той мільярд, якій я вже позичив. І керівники кожної країни сидять і думають, звідки вони можуть взяти гроші для того, щоб віддати. Якщо не буде гарантій віддачі, то нам більше не позичать. Україна показує, що вона може продати землю і віддати гроші. У нашій державі у власності нараховується 10,5 млн га землі, але 7 млн га — це та земля, яка не продається — військові частини і т.д. Решта — це те, що можна продавати, але це землі вузів, навколо установ. Якщо ми хочемо наших студентів готовити на тротуарі — будь ласка, можна ці 3 млн продати. Але я повторюю вже в тисячний раз: державі краще здавати в оренду і мати потрошку кожен рік, чим за один рік продав, за другій — з'їв, і більше немає».

За словами Любов Молдаван, якщо ми будемо продавати землю іноземцям, то її вартість зросте у 5 разів.

«Але ж хто з українців її тоді купить? Тобто ми обрізаємо повністю доступ населенню до сільськогосподарських земель. І тут же ми говоримо, що держава підтримує сімейні ферми. Це ж цинізм», - констатує експерт.

За словами керівника Центру аграрних реформ, зараз йде світова боротьба за землю.

«Населення зростає. Ще 10-15 років назад 0,42 га було на те, щоб людину прогодувати в світі, а сьогодні 0,22, а ще через 10-15 років залишиться 0,12. Тому під цим приводом буде йти робота для того, щоб якимось чином накласти лапу на землі, які ще родять, які ще не виведені з обігу - такі як українські землі. Багато країн, які перенаселені, великі пільги дають своїм компаніям, щоб вони прийшли в інші країни, в тому числі в нашу, в латиноамериканські, африканські, і любою ціною завоювали землі», - пояснює експерт.

«Приходить той час, коли за кожен га землі буде йти велика боротьба і великі торги. І тому ми можемо її втратити моментально, а потім прийдеться робити те, що сьогодні роблять Аргентина, Бразилія, Чилі - експропріацію земель. Вони мусять йти цим шляхом, бо вони дійшли до ручки через те, що запустили великі компанії, іноземний капітал. Якщо ми хочемо повторити цей шлях - давайте повторимо цей досвід. Якщо ні - то робімо так, як Європа і Америка, крок в крок», - додає Молдаван.

За словами співрозмовниці видання, врятувати ситуацію зможуть обмеження, що виключають можливість придбання землі.

«Ми розробляли земельний закон і пропонували внести ці норми, які є і в європейських країнах, і в американських, і в азійських.

По-перше, продавати землю тільки фізичним особам, тому що юридичні з'являються і зникають постійно, а фізична особа залишається незмінною.

По-друге, не будь якій фізичній особі, а тільки тій, яка живе в районі розміщення тих земель, які продаються.

По-третє, ця особа повинна документально підтвердити, що має освіту чи що у неї є хороша практична історія, що вона вже працювала фермером чи у фермера.

Четверта позиція по іноземцям — як іноземець може купити землю, якщо він тут не живе, якщо він не є громадянином України?..

Тобто ці обмеження просто виключають можливість придбання землі. В Європі це дозволено тільки в межах кордонів ЄС, і то при умові, що якщо ти переходиш жити з Польщу у Францію, то тоді у Франції ти можеш придбати землю, і то це стосується не кожної людини. І ці обмеження є в кожної країні», - констатує Любов Молдаван.