18.01.2005 14:00
Кандидат на пост президента Украины Виктор Янукович во вторник, 18 января, обратился к украинскому народу по случаю Дня Злуки и очередной годовщины Переяславской Рады, передает ForUm со ссылкой на пресс-службу В. Януковича.

В обращении, в частности, говорится:

«Дорогі співвітчизники!

У січні Україна вже традиційно відзначає дві історичні дати, які мали величезний вплив на усе її прийдешнє. Я поставлю ці дати не за календарним порядком, і почну з другої.

22 січня - День Злуки. Ця подія в історії нашого народу довго не визнавалася офіційно. І почали ми святкувати її лише в роки незалежності. Вона символізує об’єднання Західної та Східної України в боротьбі за соборність держави.

У нинішніх умовах День Злуки, ця дата і ця подія з історії України набула особливого звучання і особливої ваги. Вона вчить сучасних політиків бережного ставлення до історичних надбань нашого народу, зокрема до нашого найбільшого здобутку - єдності і соборності українських земель.

Ця подія з нашої історії нагадує нам, як дорого для держави можуть коштувати політичні амбіції, політична зарозумілість та недалекоглядність. День Злуки наче перестерігає нас проти різких кроків чи вбік заходу чи вбік сходу України. Дата ця нагадує нам про толерантність.

У цей день я особливо хочу підкреслити - помиляється той, хто вважає, що східна і південна Україна менш віддані ідеї української державності і єдності , ніж західні регіони. Згадаймо хоча б такі постаті в історії боротьби за українську державність, як Петро Могила, Михайло Грушевський, Володимир Винниченко , Микола Міхновський... У серці кожного українця живе і Тарас Шевченко.

Ідея української державності може бути лише єдиною для всіх - для Львова і Донецька, для Києва і Севастополя. Усе решта - від лукавого. І той, хто не хоче сьогодні бачити процесів у Донецьку чи в Криму - не має права стверджувати, що він відстоює соборність України, її Злуку.

Тому сьогодні, вітаючи весь народ України з Днем Злуки, з днем Соборності хочу ще і ще раз закликати надто палкі голови політиків - трактуйте рівно мешканця Луганська і Івано-Франківська, Тернополя і Сімферополя, Запоріжжя і Львова... Не сійте різниці між людьми. Пам’ятайте про інтереси різних регіонів України. Бо лише такий підхід є правильною дорогою до зміцнення єдності держави.

Але говорячи сьогодні про це свято, не можемо не згадати й іншу дату - 18 січня, коли відбулася Переяславська Рада. Можна по-різному її оцінювати, але знову ж таки не можна не брати урок на сьогодні з того, що вчинив Богдан Хмельницький понад 350 років тому. Ми бачимо сьогодні, що без Росії, без міцних партнерських контактів з цією близькою для нас державою в незалежної України нема майбутнього. І добре було б, якби увесь спектр нашого політикуму розумів це. Я зі свого боку як людина, що має добрі контакти з політичними елітами Росії, зроблю все, щоб незалежно від того, хто буде в Україні при владі, перспектива українсько-російських партнерських зв’язків мала добре майбутнє.

З цього огляду скажу ще раз - дві січневі дати з нашої історії підносять нам корисні уроки. Будьмо ж мудрими, щоб з користю для України засвоїти цю науку».